De Sănătate

Punem punctul pe știi

Creierul afectat de Alzheimer ar putea fi reparat de o moleculă proprie

miercuri, 24 august 2022, 11:58
3 MIN
 Creierul afectat de Alzheimer ar putea fi reparat de o moleculă proprie

Creierul afectat de Alzheimer ar putea fi rejuvenat cu un microARN. Cercetătorii de la Institutul Olandez de Neuroștiință au făcut descoperirea care ar putea oferi noi perspective în tratarea bolii.

Neurogeneza adulților, adică formarea de noi neuroni la adult din celule stem, joacă un rol în mai multe aspecte ale cogniției și memoriei atât la modelele animale, cât și la oameni și, deși este abundentă la subiecții sănătoși din punct de vedere neurologic, nivelurile scad brusc la pacienții cu boala Alzheimer.

Cercetările au descoperit că nivelurile mai ridicate ale neurogenezei la adulți par să se coreleze cu o performanță cognitivă mai bună în ultimii ani de viață.

„Acest lucru ar putea sugera că neuronii formați la adulți pot contribui la un fel de rezervă cognitivă care ar putea oferi mai târziu o rezistență mai mare la pierderea memoriei”, a spus dr. Evgenia Salta, explicând de ce cercetătorii Institutului Olandez de Neuroștiință (NIN) au decis să investigheze dacă a da un impuls neurogenezei adulților ar putea ajuta la prevenirea sau îmbunătățirea demenței în boala Alzheimer, arată National Library of Medicine. 

Cum s-a ajuns la descoperire

„Acum șapte ani, în timp ce studiam o moleculă mică de ARN care este exprimată în creierul nostru, numită microARN-132, am dat peste o observație destul de neașteptată. Această moleculă, despre care am descoperit anterior că este scăzută în creierul pacienților cu Alzheimer, părea să regleze homeostazia celulelor stem neuronale din sistemul nervos central”, a mai precizat Evgenia Salta.

Anterior, boala Alzheimer era considerată a fi o boală care afecta doar celulele neuronale mature, așa că, potrivit lui Salta, la prima vedere, această descoperire nu părea să explice un posibil rol al microARN-132 în progresia bolii Alzheimer.

Pentru a investiga în continuare, cercetătorii NIN au continuat să investigheze dacă microARN-132 poate regla într-adevăr neurogeneza hipocampului adult în creierul sănătos și cel al bolii Alzheimer. Folosind modele distincte de șoarece Alzheimer, celule stem neuronale umane cultivate și țesut cerebral uman post-mortem, echipa de cercetare a descoperit că această moleculă de ARN este o componentă necesară a procesului neurogen din hipocampul adult.

„Scăderea nivelurilor de microARN-132 în creierul șoarecilor adulți sau în celulele stem neuronale umane afectează generarea de noi neuroni. Cu toate acestea, restabilirea nivelurilor de microARN-132 la șoarecii cu Alzheimer salvează deficitele neurogenice și contracarează tulburările de memorie legate de neurogeneza adulților”, a explicat Sarah Snoeck, tehnician în grupul de cercetare. 

Aceste rezultate demonstrează o dovadă a potențialului terapeutic de declanșare a neurogenezei adulților în boala Alzheimer, iar Dr. Salta intenționează să investigheze în continuare.

“Următorul nostru obiectiv este de a evalua sistematic eficacitatea și siguranța țintirii microARN-132 ca strategie terapeutică în boala Alzheimer”, a spus ea.

Un microARN este o moleculă mică de ARN necodificant monocatenar (conținând aproximativ 22 de nucleotide), care are rol în silențierea ARN mesager și în reglarea post-transcripțională a expresiei genelor.

 

Comentarii