Creştinii catolici ieşeni o celebrează astăzi pe Fericita Veronica Antal, cu măsuri drastice de siguranţă

miercuri, 26 august 2020, 01:54
2 MIN
 Creştinii catolici ieşeni o celebrează astăzi pe Fericita Veronica Antal, cu măsuri drastice de siguranţă

Astăzi, creştinii catolici din Iaşi celebrează un important moment liturgic: este al doilea an în care este celebrată Fericita Veronica Antal din calendarul creştin, care a fost beatificată la Nisiporeşti în luna septembrie a anului trecut.

 Astfel, în cursul zilei de astăzi va avea loc o Liturghie la Nisiporeşti prezidată de episcopul Diecezei de Iaşi, Iosif Păuleţ, care va fi asistat de ministrul provincial al Fraţilor Minori Conventuali din România, fr. Damian-Gheorghe Pătraşcu. Născută în 1935 şi stinsă din viaţă în 1958, Fericita Veronica Antal, prima femeie şi primul român laic ridicat la cinstea altarelor din România, va fi comemorată în Dieceza de Iaşi la data de 26 august. Aceasta a murit după ce s-a opus unei tentative de viol în drumul de la biserică spre casă, fiind înjunghiată de 42 de ori. Este unul dintre primele evenimente majore organizate în Dieceza Catolică de Iaşi din momentul începerii pandemiei, după ieşirea din starea de urgenţă, la care este anticipată o prezenţă considerabilă a credincioşilor.

Aceştia vor putea să participe la ora de adoraţie euharistică, de la ora 9.30, la sacramentul spovezii şi la Sfânta Liturghie ce va fi celebrată de la ora 11.00. Dat fiind contextul special, există şi reguli foarte stricte: va fi asigurată o suprafaţă de minimum patru metri pătraţi pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum doi metri între persoane. „La intrarea în lăcaşul de cult sau în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase persoanele sunt obligate să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant, pus la dispoziţie de organizatorii evenimentului religios. În interiorul lăcaşului de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase este obligatorie purtarea măştii, astfel încât să acopere gura şi nasul. Accesul credincioşilor care, după efectuarea triajului observaţional, prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, temperatură), nu este permis”, au precizat reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.

Aceştia au mai specificat că la activităţile religioase din interiorul lăcaşului de cult şi în locurile unde vor fi organizate slujbe se va încerca, unde este posibil, organizarea de circuite separate de intrare şi de ieşire care vor fi bine semnalizate pentru a putea fi respectate. Mai mult decât atât, obiectele de cult cu care credincioşii vor intra în contact se vor dezinfecta după fiecare utilizare şi, la 4 ore, vor fi dezinfectate şi obiectele sau suprafeţele frecvent atinse, precum scaune sau mânerele uşilor. 

Comentarii