Autostradă şi Spital Regional? Comisarul european Corina Creţu răspunde solicitărilor de la un ales al ieşenilor

Cu cât ne împrumutăm pentru Spitalul Regional de Urgenţă? Suma este considerabilă!

marți, 15 mai 2018, 01:50
3 MIN
 Cu cât ne împrumutăm pentru Spitalul Regional de Urgenţă? Suma este considerabilă!

Comisarul european pentru Politică Regională afirmă că cele trei spitale vor beneficia, împreună, de o susţinere financiară de  300 de milioane de euro. Dacă presupunem că Iaşului îi revin o sută de milioane, cât de mare va fi creditul pe care îl vor contracta CJ şi Primăria? Ultima estimare plasează investiţia între 250 şi 300 de milioane de euro. Celălalt proiect, autostrada, rămâne „în pregătire“.

Sectoarele de drum Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni „sunt extrem de importante pentru România“, se arată într-o scrisoare adresată de Corina Creţu, comisar al CE pentru Politică Regională, deputatului PMP de Iaşi Petru Movilă. Parlamentarul ieşean i-a adresat Corinei Creţu opt întrebări pe subiectul proiectelor finanţate din fonduri europene, în special pe cel al construirii autostrăzii spre vest şi pe cel al spitalelor regionale. Autostrada A8 „încă figurează în reţeaua transeuropeană de transport“, a mai spus înaltul funcţionar european. În ceea ce priveşte stadiul realizării acestui proiect, „în cadrul programului operaţional «Infrastructură Mare», în perioada 2014-2020, până în prezent, este preconizată doar pregătirea autostrăzii Tg. Mureş – Ungheni“, arată comisarul european, care citează comunicări din partea autorităţilor române. Fără să menţioneze vreun termen concret, mesajul Corinei Creţu precizează că CNAIR „elaborează termenii de referinţă pentru achiziţionarea serviciilor de consultanţă pentru documentaţia tehnică a autostrăzii“ (studii de fezabilitate, analiza impactului asupra mediului etc.).

Pe de altă parte, ritmul lent al pregătirii proiectelor, lipsa unui plan clar de acţiune pentru reconfigurarea sistemelor regionale de sănătate, lipsa unui plan de finanţare clar pentru cele trei spitale (sprijinul european nu acoperă toate costurile) şi capacitatea limitată de administrare şi realizare a proiectelor în cadrul Ministerului Sănătăţii sunt principalele probleme pe care le întâmpină proiectele spitalelor regionale. Întrebată de costul estimat al Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi, Corina Creţu confirmă suma de 300 de milioane de euro, dar ca „alocare existentă pentru spitalele regionale“, inclusiv fonduri UE şi cofinanţare naţională. Amintim că şi preşedintele CJ, Maricel Popa, a menţionat această sumă, însă numai pentru SRU Iaşi. În încheierea scrisorii sale, Corina Creţu dă asigurări asupra angajamentului său permanent privind implementarea cu succes a acestor investiţii. „Serviciile Comisiei Europene sunt pregătite să ajute şi să mobilizeze un sprijin suplimentar pentru transformarea obiectivelor în rezultate concrete“, se mai arată în documentul citat.

Deputatul Petru Movilă se arată însă sceptic în privinţa realizării celor două obiective, autostrada şi SRU. „Corina Creţu spune foarte clar că Guvernul României nu a pregătit schema corectă de finanţare. O parte din costuri vine de la Comisia Europeană, iar restul vine de la Consiliul Judeţean, Primărie şi bugetul de stat. În acelaşi timp, Consiliul Local Iaşi şi Consiliul Judeţean sunt obligate să fie partenere pentru asigurarea căilor de acces şi a utilităţilor. În ceea ce priveşte autostrada, întrebarea e: de ce Consiliul Judeţean a dat certificat de urbanism pentru un proiect care nu există?“, ne-a declarat parlamentarul ieşean. Amintim că, la sfârşitul lunii august 2017, CJ a eliberat certificatul pentru partea din segmentul de autostradă Tg. Neamţ – Iaşi – Ungheni care se află pe teritoriul judeţului nostru.

Pe de altă parte, Consiliul Judeţean informa, săptămâna trecută, în urma unei ultime întrevederi a preşedintelui Maricel Popa cu consultantul Băncii Europene pentru Investiţii, Johann Bayer, şi managerul de proiect desemnat de bancă, Martin Schriever, că studiul de fezabilitate al viitorului Spital de Urgenţă va fi prezentat oficial pe 21 iunie, la sediul din Bucureşti al BEI. Dacă presupunem că o treime dintre cele 300 de milioane de euro va reveni SRU Iaşi, rezultă că CJ şi Primăria trebuie să aloce o bună parte din diferenţa de 150-200 de milioane de euro pentru acoperirea financiară a întregului proiect. 

Comentarii