De Business

Punem punctul pe știi

Cu cât s-au scumpit fasolea, făina și pâinea. Au existat și scăderi de prețuri

joi, 14 ianuarie 2021, 11:04
1 MIN
 Cu cât s-au scumpit fasolea, făina și pâinea. Au existat și scăderi de prețuri

Rata anuală a inflației a scăzut ușor în decembrie, la 2,06%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, de la 2,14% în noiembrie. Faptul că a scăzut inflația nu înseamnă că bunurile și serviciile s-au ieftinit, ci că au crescut într-un ritm puțin mai lent. Asta pentru că inflația reprezintă un fenomen de creștere a prețurilor.

Mărfurile alimentare au cunoscut o creștere a prețurilor de 3,24% anul trecut.

Cel mai mult s-au scumpit fasolea boabe și alte leguminoase cu 18%, uleiul comestibil cu 7,55%, făina cu 7,36%, fructele proaspete cu aproape 7%, brânza de oaie cu 5,88%, preparatele din carne și conservele din carne cu peste 5%, pâinea cu peste 5%, carnea de porc și de bovine cu peste 4%, mălaiul cu 4,5%, cea de pasăre cu 2,6%, zahărul și mierea cu peste 3%.

Au crescut toate produsele calculate de INS, în afară de: cartofi (-28,5%) și citrice și fructe meridionale (-4%).

Mărfurile nealimentare au cunoscut o creștere a prețurilor de 1%. Majorări au fost la tutun, de peste 8%, confecții, tricotaje, incaltaminte de piele de peste 2%, mașini de spălat de peste 2%, articole de igiena și cosmetice de 3%, energia termică cu 2,7%.

Pe partea de mărfuri nealimentare au fost scăderi semnificative la combustibili de 6,8%, gaze de 2,2%.

Serviciile s-au scumpit cu aproape 2,7%. Cele mai mari creșteri de prețuri au fost la serviciile poștale cu peste 12%, transportul aerian cu 10%, igienă și cosmetică (saloane de infrumusețare) cu 5,82%, îngrijire medicală cu 4,7%, restaurante – cafenele cu 2,3%.

Pe zona serviciilor nu au existat scăderi de prețuri.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

Comentarii