Cu războiul la graniță, Ministerul Apărării nu a reușit să cheltuie, în 2023, decât 79% din bugetul alocat

marți, 05 martie 2024, 10:22
1 MIN
 Cu războiul la graniță, Ministerul Apărării nu a reușit să cheltuie, în 2023, decât 79% din bugetul alocat

Cu războiul la graniță, ministerul Apărării nu a reușit să cheltuie, în 2023, decât 79% din bugetul alocat, se arată într-un răspuns al acestui minister la o interpelare parlamentară. Angel Tîlvar, parlamentar PSD, este ministru al Apărării din octombrie 2022.

„Alocarea bugetară pentru Apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB. Vă asigur că vom menține acest nivel și în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina”, a spus premierul Marcel Ciolacu la 15 august.

În realitate, ministerul a cheltuit circa 1,58% din PIB.

Ministerul Apărării nu a reușit să cheltuie decât 79% din bugetul alocat

Potrivit răspunsului la interpelare, ministerului i se aprobaseră „credite bugetare” de 28 de miliarde de lei, însă a cheltuit 23,1 miliarde de lei, „execuție plăți nete”. Procentul cheltuielilor finanțate integral de la bugetul de stat a fost de 82,36%.

Din fonduri externe nerambursabile, M.Ap.N. a cheltuit 704 mii de lei. Au mai existat și „activități finanțate din venituri proprii”, unde s-a cheltuit circa 23% din buget, sau „venituri proprii și subvenții”, unde s-a cheltuit 68% din ceea ce era prevăzut.

Practic, la final de an, ministerul a făcut o economie la buget de aproape șapte miliarde de lei. Citeşte articolul complet pe defapt.ro.

Comentarii