Un caz interesant, cu doi funcţionari soţ şi soţie la o primărie din judeţ

Cum decid judecătorii să condamne în funcţie de postările făcute pe Facebook?

luni, 28 iunie 2021, 02:00
2 MIN
 Cum decid judecătorii să condamne în funcţie de postările făcute pe Facebook?

Postările pe Facebook ajung tot mai des în instanţă. Un funcţionar al primăriei Cotnari şi soţia acestuia s-au adresat instanţei, cerând tragerea la răspundere penală a patru consăteni, despre care au afirmat că-i denigraseră pe Facebook. Cei doi au cerut obligarea pârâţilor la ştergerea conturilor de Facebook, la plata unei despăgubiri simbolice de câte 2 lei, ca şi la publicarea în presă a sentinţei judecătoreşti, pe cheltuiala acestora.

Potrivit înscrisurilor depuse la dosar de T.T. şi I.T., cei patru ar fi făcut afirmaţii insultătoare şi jignitoare în cadrul unei discuţii purtate online. Magistraţii Judecătoriei Hârlău au fost practic chemaţi să constate dacă afirmaţiile denigratoare au fost făcute în spaţiul public, afectând deci imaginea reclamanţilor, şi dacă ele au depăşit cadrul dreptului la liberă exprimare.

Judecătorii nu au putut stabili însă cu claritate vinovăţia celor patru pârâţi. Astfel, reclamanţii nu au demonstrat că discuţia ar fi avut loc într-un grup public şi nu într-unul închis, nefiind clar nici când au avut loc discuţiile, pentru a se verifica eventuala împlinire a termenului de prescripţie a răspunderii civile delictuale.

„Nu rezultă despre cine se face vorbire în cea mai mare parte dintre aceste comentarii. Doar unele dintre comentarii se referă, fără dubii, la persoana reclamanţilor, şi anume cele referitoare la faptul că fiul reclamanţilor ar fi fost văzut la calculatorul de la serviciul tatălui acestuia («unde sunt o grămadă dea proiecte»), pârâţii bănuind, în mod ironic, că acesta ar fi motivul pentru care nu se mai fac proiecte de utilităţi în sat, pârâtul F.F. susţinând că reclamantul «i le trage lu Doamna T. în p…ă», referindu-se la utilităţile necesare în comună“, au apreciat magistraţii, care au decis respingerea acţiunii ca neîntemeiată. 

Decizia judecătorilor din Hârlău nu este însă definitivă, ea aflându-se în termenul de apel.

Comentarii