Interviu

Cum e să stai la țară ca în oraș – Un interviu cu primarul celei de-a treia comune din țară ca mărime

marți, 26 martie 2024, 07:45
2 MIN
 Cum e să stai la țară ca în oraș – Un interviu cu primarul celei de-a treia comune din țară ca mărime

A preluat o comună cu 8 mii de locuitori și conduce astăzi una cât un oraș: aproape 30 de mii de oameni a găsit ultimul recensământ în Miroslava, dar primarul Dan Niță spune că, de fapt, ar fi 45 chiar 50 de mii de locuitori. Dacă numărul localnicilor nu este unul exact, în schimb e cert că Miroslava este a treia comună ca mărime din țară.

Ultima comună din județ care a devenit oraș este Podu Iloaiei, în 2005. Ar putea fi Miroslava următoarea? Este o anumită procedură de urmat, care se finalizează cu un referendum, a explicat primarul Dan Niță într-un dialog în Studioul tv al Ziarului de Iași. Dar de ce să faci asta când ai aceleași condiții ca la oraș?, răspunde primarul cu o întrebare bine țintită. 

Dan Niță anticipează că în următorii zece ani populația Zonei Metropolitane se va dubla și va ajunge la un milion de locuitori. Dar cum atragi atât de multă resursă umană? Modelul Miroslavei arată că sunt câteva condiții de îndeplinit: locuri de muncă și accesul la utilități, arată primarul Niță. Prima parte se regăsește atât în municipiul Iași vecin, dar în ultimul timp și în Miroslava. O nouă zonă industrială se dezvoltă aici, mai spune primarul. Deja sunt cele două parcuri industriale, cu firme având peste o mie de angajați. A doua parte ține de administrația comunei, care trebuie să se ocupe de confortul locuitorilor: drumuri, rețele de electricitate, apă, gaz, dar și rețea educațională, de la creșe la licee, de sănătate. „Nu se termină niciodată de construit toate acestea”, a răspuns Dan Niță la întrebarea privind ce investiții urmează.

Mai sunt câteva săptămâni până la alegeri, iar actualul primar al Miroslavei a luat deja decizia asupra unei noi candidaturi și sub ce stindard politic. Dar e ceva care contează mai mult decât culoarea politică, a menționat el în Studioul tv al Ziarului de Iași. Aflați la ce s-a referit urmărind interviul cu primarul Dan Niță.

Comentarii