Cum s-a pregătit Putin, timp de 8 ani, pentru impactul eventualelor sancţiuni

luni, 28 februarie 2022, 10:44
1 MIN
 Cum s-a pregătit Putin, timp de 8 ani, pentru impactul eventualelor sancţiuni

Din dorinţa de a evita o confruntare militară directă, care s-ar putea transforma într-un al treilea război mondial, SUA şi aliaţii săi se bazează pe ample sancţiuni economice pentru a-l convinge pe preşedintele rus Vladimir Putin să se retragă din Ucraina. Eficienţa acestor măsuri s-ar putea să fie însă limitată de pregătirile gândite de Rusia, care le anticipa.

Încercarea de a „strangula” o economie de 1.500 de miliarde de dolari nu va fi uşoară, mai ales având în vedere paşii pe care Rusia i-a luat special pentru a se apăra de potenţiale sancţiuni economice, în urma experienţei din 2014, când a anexat Crimeea.

Datoria publică a Rusiei a coborât la doar 16% din PIB în ultimii 8 ani, una dintre cele mai mici de la nivel mondial, la mare diferenţă de media zonei euro, de aproape 100% din PIB.

În acelaşi timp, Rusia a continuat să se decupleze financiar de sistemul de rezerve valutare globale, acumulând mai mult aur în seifurile băncii centrale decât deține în dolari americani.

Potrivit World Gold Council, depzitele ruse de aproape 2.300 de tone metrice la sfârșitul lunii noiembrie sunt pe locul cinci ca marime în lume, după SUA, Germania, Italia și Franța.

Pe lângă bufferul de rezerve valutare, estimat de analiştii străini la 640 de miliarde de dolari, Rusia mai are la dispoziţie banii din Fondul Național de Asistență Socială, sume acumulate din vânzările de petrol şi gaze. Numai activele lichide din acest fond echivalează cu 7% din PIB-ul ţării.

Aflați amănunte de pe cursdeguvernare.ro.

Comentarii