Cunoscuta executoare Mereuţă scapă de pedeapsă. Fusese condamnată că a vândut ieftin averea unui ieşean

marți, 06 iulie 2021, 01:49
2 MIN
 Cunoscuta executoare Mereuţă scapă de pedeapsă. Fusese condamnată că a vândut ieftin averea unui ieşean

Executorul judecătoresc Lăcrămioara Mereuţă a fost absolvită de acuzaţia că ar fi vândut bunurile unui ieşean la un preţ subevaluat. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a achitat-o pe Mereuţă de acuzaţia de fals intelectual şi a transformat acuzaţia de abuz în serviciu într-o simplă neglijenţă. Singura sancţiune aplicată executorului judecătoresc a rămas un avertisment simbolic. La Iaşi, Curtea de Apel o condamnase pe Mereuţă şi o obligase la plata de despăgubiri.

Procesul în care a fost implicată Mereuţă şi-a avut originea într-un credit de nevoi personale încheiat în 2008 de V.D. După patru ani, a fost cerută executarea silită pentru o sumă de 71.000 lei.

Mereuţă a făcut evaluarea proprietăţii, scoţând la licitaţie un imobil deţinut de V.D. Cumpărătorul a plătit 96.000 lei, dar a primit nu un singur imobil, ci două, chiar dacă al doilea imobil nu fusese scos la vânzare.

"Este de necontestat faptul că inculpata, în calitate de executor judecătoresc a încălcat multiple dispoziţii legale care reglementează procedura executării silite, fără a exista vreo justificare în acest sens, îndeplinind în mod defectuos executarea silită imobiliară declanşată împotriva debitorului şi cauzându-i acestuia o pagubă constând în vânzarea în mod nelegal a construcţiei edificate pe terenul de 40,95 mp, pe care îl avea în concesiune, fără ca adjudecatarul să achite vreun preţ, deşi această din urmă construcţie nu a fost cuprinsă în publicaţia de vânzare emisă de executor şi nu a fost supusă evaluării", au consemnat magistraţii Curţii de Apel.

Aceştia au condamnat-o pe Mereuţă la 2 ani şi 8 luni de închisoare pentru abuz în serviciu şi la 1 an pentru fals intelectual. Prin contopirea celor două pedepse, a rezultat o condamnare totală la 3 ani de închisoare, cu suspendare. În plus, Mereuţă a fost condamnată la plata a 10.000 de euro către V.D., cu titlu de daune morale şi a încă 7.000 de lei, cheltuieli judiciare.

Judecătorii ÎCCJ au anulat însă raţionamentul colegilor ieşeni. Rejudecând cazul, ei au achitat-o pe Mereuţă de acuzaţia de fals intelectual, invocând că fapta, aşa cum a fost comisă, nu este prevăzută de legea penală.

De asemenea, au schimbat încadrarea juridică din abuz în serviciu, pedepsit cu 2-7 ani de închisoare, în neglijenţă în serviciu, la care pedeapsa maximă este de 3 ani de închisoare, iar cea minimă, o simplă amendă.

În plus, magistraţii bucureşteni au decis să renunţe la aplicarea unei pedepse pentru neglijenţă în serviciu, apreciind că avertismentul este o penalizare suficientă. V.D. a fost condamnat la plata a 200 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.

Comentarii