Cursă cu cântec la Montreal

marți, 11 iunie 2019, 01:43
3 MIN
 Cursă cu cântec la Montreal

 

Vettel a trecut primul linia de sosire în Marele Premiu de Formula 1 al Canadei, dar FIA l-a penalizat cu cinci secunde, oferindu-i victoria lui Hamilton, şi el stupefiat

Britanicul Lewis Hamilton (Mercedes, 34 de ani) a câştigat, duminică, Marele Premiu al Canadei, a şaptea etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, pe circuitul de la Montreal. Duminică, pe locul doi s-a clasat Sebastian Vettel (Ferrari, 31 de ani), iar pe trei a terminat Charles Leclerc (Monaco/Ferrari). Primul care a trecut linia de sosire a fost Vettel, dar el a avut o penalizare de cinci secunde din partra FIA. Întregul episod s-a petrecut în turul 48. Vettel a pierdut controlul monopostului într-un viraj, a intrat pe o bucată de gazon aflată în afara circuitului, a revenit apoi pe asfalt, însă Lewis Hamilton a fost la un pas să-l lovească pe Vettel. Britanicul a frânat în ultimul moment şi a evitat contactul, astfel că Vettel a rămas pe primul loc, iar ambele maşini au scăpat fără vreo zgârietură. FIA a deschis o anchetă în urma acestui moment, considerând că Vettel l-a pus în pericol pe Hamilton, după ce a avut o revenire neregulamentară pe traseu. Vettel a reuşit cu greu să ţină maşina în frâu şi să evite coliziunea cu parapetul, iar revenirea pe traseu s-au produs în condiţii optime, având în vedere situaţia în care se afla pilotul Ferrari. Numeroase voci din fenomen au spus că momentul a fost unul delicat, dar că putea fi trecut cu vedere.

În turul 58, Vettel a fost anunţat că va fi penalizat cu cinci secunde. Neamţul a avut o reacţie nervoasă şi a spus că “victoria ne este furată”. La final, după ce n-a reuşit să pună cinci secunde între el şi Hamilton, Vettel a încheiat cursa pe locul 1, dar a fost retrogradat pe locul secund. Neamţul nici nu s-a mai obosit să ducă maşina sub podium, a lăsat-o chiar la intrarea în zona boxelor. De partea cealaltă, Lewis Hamilton i-a transmis lui Toto Wolff, şeful Mercedes AMG, că nu aşa vrea să câştige o cursă de Formula 1: “OK, înţeleg că asta este decizia. Vă mulţumesc pentru efort, băieţi, a fost o cursă bună, dar nu aşa vreau să câştig. Nu e normal”. Comisarii FIA l-au penalizat cu cinci secunde pe Sebastian Vettel la Marele Premiu al Canadei, pe baza imaginilor suprinse de camera instalată pe monopostul Ferrari, dar şi pe cele înregistrate de o cameră de supraveghere, la care publicul nu a avut acces, prin intermediul transmisiei TV.

Mercedes a obţinut victoria cu numărul şapte din acest start de sezon, având procentaj 100%. Hamilton e lider în clasamentul general. Pentru Hamilton este victoria cu numărul 78 din întreaga carieră, dar cu siguranţă este una dintre cele mai negre. Clasamentul piloţilor: 1. Lewis Hamilton – 162 p; 2. Valtteri Botas (Mercedes) – 133 p; 3. Sebastian Vettel – 100 p; 4. Max Verstappen (Ferrari) – 100 p; 5. Charles Leclerc (Ferrari) – 72p. Etapa următoare, Marele Premiu al Franţei, va avea loc la 23 iunie.

Comentarii