Curtea Penală Internaţională emite un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin

vineri, 17 martie 2023, 17:43
1 MIN

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, relatează AFP.

”Azi, la 17 martie 2023, Camera Preliminară II a Curţii penale Internaţionale a emis mandat de arestare a două persoane, în cadrul situaţiei din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin şi doamna Maria Alekseievna Lvova-Belova”, comisarul prezidenţial însărcinat cu drepturile copilului în Rusia, anunţă într-un comunicat CPI.

Moscova a respins în mod repetat acuzaţii potrivit cărora trupele sale au comis atrocităţi în Ucraina, în ultimul an de război. Mandatul CPI îl vizează pe Putin pe care-l suspectează de expulzare ilegală de copii şi de transfer ilegal de persoane din Ucraina în Rusia.

Un grup de anchetă ONU estima joi că transferul de către Rusia a unor copii ucraineni în zone aflate sub controlul său, în Ucraina, dar şi pe propriul teritoriu rusesc, constituie o ”crimă de război”.

Mai mulţi oficiali internaţionali au solicitat măsura emiterii mandatului de arestare de către Curtea de la Haga, inclusiv preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, încă din primele zile ale invaziei Ucrainei de către trupe ruseşti.

 

Comentarii