Curtea Supremă de la Moscova a dizolvat cel mai vechi partid de opoziție din Rusia

joi, 25 mai 2023, 18:26
2 MIN
 Curtea Supremă de la Moscova a dizolvat cel mai vechi partid de opoziție din Rusia

Curtea Supremă a Rusiei a decis dizolvarea celui mai vechi partid de opoziție din țară, a transmis joi site-ul de știri independent Mediazona, citat de The Moscow Times.

Partidul Libertății Poporului (Parnas) este a doua iterație a Partidului Republican al Rusiei, care a fost înființat inițial în 1990 și a pledat pentru drepturile omului și federalism înainte ca și acesta să fie dizolvat. Membrii Parnas au fost persecutați și chiar asasinați în ultimii ani.

Liderul Parnas, Mihail Kasianov, care a fost prim-ministru în primul mandat al președintelui Vladimir Putin în perioada 2000-2004, a fugit din Rusia după ce a criticat invazia Ucrainei la mijlocul anului 2022.

Potrivit Mediazona, Curtea Supremă a Rusiei admis cererea Ministerului Justiției de a lichida Parnas.

Ministerul Justiției a justificat cererea de dizolvare a partidului prin faptul că numărul birourilor locale ale Parnas a scăzut la mai puțin de jumătate din regiunile Rusiei, conform Mediazona.

În evaluarea sa, tribunalul a inclus și teritoriile ucrainene anexate nelegal de Rusia.

Decizia de joi este o repetare a deciziei Curții Supreme din 2007 de a dizolva predecesorul Parnas, Partidul Republican din Rusia.

Parnas a fost întemeiat trei ani mai târziu de Kasianov și de personalități proeminente ale opoziției ruse, între care și Boris Nemțov, care a fost asasinat în fața Kremlinului cinci ani mai târziu.

Alte figuri importante ale formațiunii politice, Vladimir Kara-Murza și Ilya Yashin, ispășesc în prezent pedepse lungi după gratii pentru acuzații legate de opoziția lor față de războiul Rusiei din Ucraina.

Sursa: stirileprotv.ro

Comentarii