Datoria publică: Străinii și-au redus expunerile, populația și băncile au sărit în ajutorul statului

miercuri, 23 martie 2022, 09:27
2 MIN
 Datoria publică: Străinii și-au redus expunerile, populația și băncile au sărit în ajutorul statului

Datele privind structura datoriei publice și a împrumuturilor contractate de stat în 2021 arată că investitorii străini au continuat să își reducă expunerea pe România, populația devenind un creditor tot mai mare, iar băncile acumulând tot mai multe titluri de stat în bilanțuri.

Datoria publică a României s-a menținut în 2021 sub pragul de 50% din PIB, datele la decembrie indicând, pe metodologia europeană, un nivel de 48,9% din PIB al datoriei administrației publice, reiese din datele publicate de Ministerul Finanțelor Publice (MPF).

Procentul este cu doar 1,5 puncte procentuale din PIB mai ridicat decât cel de la sfârșitul lui 2020, an în care criza sanitară și economică generată de pandemia de COVID-19 a dus la creșterea datoriei publice cu peste 12 puncte procentuale din PIB.

Pe metodologia națională, datoria publică s-a ridicat în decembrie 2021 la 697,1 miliarde de lei, echivalentul a 58,7% din PIB, în creștere cu 2,9 puncte procentuale din PIB, respectiv 105,6 miliarde de lei, față de sfârșitul lui 2020.

Împrumuturile din 2021: Finanțele au intrat în buffer
Administrația locală din România a împrumutat anul trecut 2,8 miliarde de lei, în vreme ce împrumuturile administrației centrale s-au ridicat la 121,2 miliarde de lei, reiese din datele MFP.

Necesarul total de finanțare al statului, pentru deficitul bugetar și rostogolirea datoriei publice, s-a ridicat la 131,8 miliarde de lei în 2021, iar din datele oficiale reiese că o parte din acest necesar a venit din bufferul valutar constituit de stat.

”Pentru anul 2021 necesarul de finanțare a fost acoperit prin contractare de datorie publică, precum și din utilizarea rezervei financiare în valuta aflata la dispoziția Trezoreriei Statului”, se explică în raportul aferent lunii decembrie.

Mai mult, pe cursdeguvrnare

Comentarii