De ce permite statul importurile ilegale de gunoi coordonate de mafie

luni, 15 martie 2021, 12:25
1 MIN
 De ce permite statul importurile ilegale de gunoi coordonate de mafie

Valori maxime de poluare încălcate frecvent, indignare publică, declaraţii neputincioase sau politicianiste ale autorităţilor. În spatele acestor manifestări la vedere, însă, stau reţele ascunse de trafic de gunoaie de toate felurile. Iar statul român nu prea vrea să le găsească. De cele mai multe ori, aceste reţele nici măcar nu sunt foarte bine ascunse. Dar statul român nu prea vrea să le găsească.

Unul din cazurile care arată foarte clar cât de ineficiente sunt structurile de control în domeniul mediului din România este cel pe care-l putem numi “Trifa”. După numele care se află în faţă: Georgeta Trifa, o sexagenară care nu doar că are multiple boli grave, dar care îi îmbolnăveşte şi pe cei din jur. Nu, bolile ei nu sunt contagioase. Dar gunoiul depozitat ilegal de către firmele ei otrăveşte aerul, solul, apa.

Un control al Gărzii Naţionale de Mediu Bihor din februarie 2020 descoperea că în localităţile bihorene Ineu şi Vadu Crişului apăruseră peste noapte depozite ilegale de gunoi în clădiri abandonate ale unor foste ferme.

Potrivit unui răspuns oficial pentru Newsweek România al Gărzii Naţionale de Mediu Bihor, provenienţa acestor gunoaie era “Italia, regiunile Toscana, Lombardia, Emilia Romagna. (…) Cu ocazia verificărilor, s-au identificat următoarele tipuri de deşeuri: deşeuri de materiale plastice şi cauciuc (…), deşeuri de fibre textile procesate (…), deşeuri de la apretare şi finisare (…)”.

Cititi materialul integral pe newsweek.ro

 

 

Comentarii