De ce testele de salivă din şcoli nu sunt ambalate individual

sâmbătă, 04 decembrie 2021, 15:16
1 MIN
 De ce testele de salivă din şcoli nu sunt ambalate individual

Testele rapide din salivă neambalate individual, cumpărate prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate pentru a fi folosite în şcoli, nu încalcă legea, a explicat Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, într-un răspuns pentru Newsweek România. Agenţia Naţională a Medicamentului arată că, la momentul întocmirii caietului de sarcini, specialiştii din ANMDMR s-au bazat pe Hotărârea de Guvern care vorbea despre testare cu teste de salivă în şcoli, nu şi acasă, prin urmare, şi caietul de sarcini a cuprins cerinţa de fi cumpărate teste antigen – fără să fie specificate „dispozitive de autotestare” (care sunt ambalate individual). 

Dacă s-ar fi luat în calcul ca testarea elevilor să se facă acasă, s-ar fi avut în vedere solicitarea ambalării individuale a testelor, arată Agenţia Medicamentului, în răspunsul pentru Newsweek România. 

Reamintim că ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, iniţial, păstrarea şcolilor deschise şi administrarea testelor de salivă în şcoli. Multe şcoli şi sindicatele din Educaţie s-au opus, motivând că nu este în fişa postului profesorilor şi că profesorii se pot îmbolnăvi de COVID. Apoi, asociaţiile părinţilor au cerut să fie făcute teste la domiciliu. În cele din urmă, Cîmpeanu a stabilit ca şcoala să decidă dacă testele sunt făcute acasă sau la şcoală. Testele au ajuns şi cu întârziere, din cauză că Ministerul de Interne n-ar fi avut bani să le achite, conform unor surse citate de Europa FM. 

Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitaţia pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate şcolilor. În total, achiziţia a fost estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentaţiei oficiale publicate pe SEAP şi pe site-ul ONAC.

Citiţi materialul integral pe newsweek.ro

 

 

Comentarii