De unde vor veni cele 100 milioane euro? Viitorul Spital de Boli Respiratorii Iaşi, la concurenţă cu cele Regionale de Urgenţă

marți, 12 septembrie 2023, 01:50
2 MIN
 De unde vor veni cele 100 milioane euro? Viitorul Spital de Boli Respiratorii Iaşi, la concurenţă cu cele Regionale de Urgenţă

Şefii Consiliului Judeţean, împreună cu directorul Spitalului de Pneumoftiziologie – care a descris instituţia drept una care funcţionează în patru corpuri de clădire situate la 10 km unul de altul şi cu vechimi cuprinsă între 50 şi 190 de ani – au marcat lansarea licitaţiei de atribuire a contractului de proiectare şi construire a unei clădiri noi. 

Dacă va fi atribuit şi va obţine şi finanţare europeană prin Programul Operaţional Sănătate, contractul se va derula pe o perioadă de trei ani, iar Spitalul de Boli Respiratorii va funcţiona pe terenul de aproximativ 4 hectare din Bucium unde se află acum Secţia Exterioară „Dr. Clunet”. Preşedintele Costel Alexe a menţionat că dotările viitoarei clădiri vor dubla costul proiectului, care va ajunge astfel la aproape 900 de milioane de lei.

Capacitatea instituţiei reunite sub un singur acoperiş va fi de 350 de paturi, dintre care 20 la terapie intensivă şi 10 la spitalizare de zi. La rândul lui, directorul Radu Crişan a remarcat că mulţi pacienţi din spitale foarte noi din jurul Iaşului sunt aduşi aici, în vechile clădiri de la Pneumo, pentru că anumite urgenţe doar în Iaşi pot fi tratate.

Şeful CJ nu a putut să precizeze suma pe care va concura proiectul Spitalului de Boli Respiratorii cu alte proiecte similare şi nici când se aşteaptă ca apelul să fie deschis.

Pagina de internet a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene menţionează o sumă de 5,88 de miliarde de euro pentru acest program, care pune accent şi pe cercetare. Cât priveşte instituţiile spitaliceşti noi, clădirea în care CJ speră că se vor muta secţiile Spitalului de Pneumo de la Iaşi concurează în Prioritatea 4, care prevede investiţii de 2,8 miliarde de euro în infrastructura medicală.

Prioritatea „este dedicată continuării investiţiilor în spitalele regionale de urgenţă: Iaşi, Cluj, Craiova (faza a II-a), dar şi pentru construcţia a şapte spitale noi”, menţionează în descrierea programului Direcţia Generală POS. Aşadar, Spitalul de Boli Respiratorii va trebui să se afle printre primele şapte proiecte calificate.

Preşedintele CJ a menţionat însă că administraţia judeţului „se va bate” pentru obţinerea finanţării, din orice sursă ar veni ea – Programul Sănătate, Banca Europeană pentru Investiţii etc.

În acest context, Costel Alexe a promis că săptămâna viitoare va veni şi cu precizări privind proiectul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară în contextul eliminării a 7 din cele 27 de proiecte admise pentru finanţarea prin PNRR pe motiv că nu ar fi „mature”, adică nu ar avea documentaţia necesară demarării lor. Amintim că proiectul IRMC Miroslava s-a clasat pe locul al doilea în lista de rezervă. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii