Decanul Baroului Iaşi i-a pus gând rău lui Tudorel Toader

marți, 12 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 Decanul Baroului Iaşi i-a pus gând rău lui Tudorel Toader

Avocatul Marius Striblea, cadru didactic la Facultatea de Drept a universităţii al cărui rector ales este Tudorel Toader, spune că „va evalua“ posibilitatea de a sesiza Comisia de Disciplină în cazul actualului ministru al Justiţiei, care e avocat suspendat la Iaşi.

Avocatul Marius Striblea, decanul Baroului Iaşi, a anunţat în cursul zilei de ieri că nu este de acord cu poziţiile publice ale ministrului Tudorel Toader pe subiectul onorariilor din oficiu ale avocaţilor.

Mărul discordiei dintre cei doi este modul în care actualul ministru al Justiţiei a răspuns nemulţumirilor avocaţilor, care de ieri protestează din cauza onorariilor din oficiu ce îi nemulţumesc.

Decanul Striblea a precizat că Tudorel Toader este avocat suspendat legitimat în Baroul Iaşi, iar manifestările sale publice pe acest subiect constituie „fără echivoc, afronturi la adresa avocaturii româneşti“.

„Constatând, totodată, faptul că Domnia sa face grave confuzii în materia apărării din oficiu, fapt impardonabil ţinând cont de funcţia pe care acesta o ocupă, voi analiza necesitatea ca, în cadrul eventualei cercetări disciplinare, să verificăm dacă aceste confuzii au fost datorate unor ieşiri emoţionale de moment sau reflectă o carenţă în pregătirea Domniei sale, ceea ce ar afecta grav calitatea unei eventuale prestaţii în cadrul profesiei de avocat“, a precizat Marius Striblea.

Care a mai arătat că, în calitate de decan al baroului, va evalua „oportunitatea discutării în Consiliul baroului a sesizării Comisiei de disciplină“.

De ieri, avocaţii ieşeni, dar şi alţi colegi de-ai lor din ţară, poartă pe braţ bandelore albe, peste robe, inclusiv în sălile de judecată, protestând astfel faţă de refuzul Ministerului Justiţiei de a renegocia cu Uniunea Naţională a Barourilor din România majorarea onorariilor din oficiu.

Avocaţii mai sunt nemulţumiţi şi de amânarea alocării de fonduri pentru plata asistenţei judiciare la urmărirea penală. De pildă, un avocat care reprezintă un inculpat în cursul urmăririi penale sau a procesului primeşte de la 200 la 400 de lei.

Comentarii