O şedinţă a consilierilor fără nicio soluţie la orizont. Urmează închiderea?

Dezastru financiar la Spitalul Paşcani. Gaură de două milioane de lei și tăieri de salarii

vineri, 30 august 2019, 02:00
3 MIN
 Dezastru financiar la Spitalul Paşcani. Gaură de două milioane de lei și tăieri de salarii

Pentru a se plăti salariile curente pe o lună, s-a luat decizia tăierii voucherelor de vacanţă. Nimeni nu pare să aibă vreo soluţie de salvare a celei mai mari unităţi medicale din judeţ, din afara Iaşului

Deşi a fost învinovăţit recent de către angajaţii Spitalului Municipal de Urgenţă Paşcani că deciziile sale au îndatorat unitatea cu 2.000.000 de lei şi riscă să o închidă definitiv, managerul unităţii, dr. Costică Pânzaru, este încă păsuit de aleşii locali. În sedinţa Consiliului Local Paşcani, care a avut loc ieri, consilierii locali şi primarul municipiului l-au acuzat public pe manager de situaţia în care se află spitalul, dar s-au ferit din nou să ia o decizie radicală în ceea ce-l priveşte.
 
Primarul Dumitru Pantazi spune că şeful unităţii medicale trebuie să îşi asume răspunderea pentru situaţia economică critică a unităţii, dar se fereşte să-l demită încă din funcţie, urmând ca săptămâna viitoare, când dr. Pânzaru se va întoarce din concediu, să aibă o altă discuţie. „Trebuie să îşi asume situaţia, şi el, şi consiliul director. Anul trecut avea excedent de un milion de lei, de care i-am spus să nu ţină cont dacă se gândeşte la cheltuielile salariale, să caute să se încadreze în buget. Au crescut salariile, el a dat spor de 100%, a înfiinţat gărzi, nu a ţinut cont de ce l-am sfătuit, deşi îl prevenisem că din cauza asta va ajunge ulterior să taie din banii angajaţilor. Acum avem această situaţie. Voi discuta luni sau marţi cu dumnealui, după care voi lua o decizie“, a precizat Dumitru Pantazi.
 
Consilierul PMP Sorin Olariu a luat cuvântul în timpul discuţiei, considerând că prielnică ar fi îndepărtarea managerului Pânzaru de la conducere şi numirea unui alt lider, care să se consulte cu politicienii locali şi să găsească alte soluţii decât tăierile salariale pentru redresarea financiară. De aceeaşi părere a fost şi Marius Pintilie, de la PNL, care i-a reproşat primarului că de anul trecut l-a ţinut în funcţie pe manager, deşi derapajele acestuia au fost evidente încă de la începutul anului, când angajaţii au făcut grevă spontană în faţa unităţii. Primarul Pantazi şi-a motivat însă decizia prin faptul că, deşi greşelile managerului au fost numeroase, n-a putut să-l îndepărteze pentru că în trecut acesta a făcut multe lucruri bune pentru spital. Deşi poziţia consilierilor locali faţă de actuala conducere a Spitalului Paşcani a fost vehementă, demiterea acestuia nu a fost în cele din urmă decisă.
 
Pe marginea acestei pro­bleme a comentat şi Irina Jitaru, preşedintele consiliului de administraţie al spitalului, care susţine că grevele angajaţilor nu i-au dat de gândit şi că a aflat că spitalul este aproape de închidere abia în august. Singura decizie luată ieri în şedinţa CL a fost aprobarea rectificării bugetare a spitalului, care prevede tăierea voucherelor de vacanţă a angajaţilor. Proiectul propus chiar de consiliul director al unităţii medicale este un compromis, pentru ca, din banii de vouchere, angajaţii să-şi primească salariile pentru luna august. Dacă situaţia va continua să se deterioreze, mii de pacienţi din Paşcani şi împrejurimi vor avea de suferit. În 2018, doar în ambulatoriu au fost trataţi 70.844 de bolnavi, în timp ce în urgenţă au fost îngrijiţi 26.304. 

Comentarii