Din cauză că deţine 37% din apartamentul părinţilor, un poliţist nu primeşte bani de chirie

marți, 08 iunie 2021, 01:49
2 MIN
 Din cauză că deţine 37% din apartamentul părinţilor, un poliţist nu primeşte bani de chirie

Un "mascat" cere şefilor să-i plătească chiria. George F. a dat în judecată Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Ministerul Afacerilor Interne, cerând plata compensaţiei lunare de chirie.

Conform legii, poliţiştii mutaţi în interesul serviciului în altă localitate decât cea de domiciliu au dreptul la o compensaţie de până la 50% din salariu pentru acoperirea cheltuielilor cu chiria. Cererea angajatului Brigăzii Operaţiuni Speciale a fost însă respinsă, fapt pentru care acesta s-a adresat instanţei.

Reprezentanţii IGPR au precizat în faţa magistraţilor Tribunalului că George F. nu are dreptul la compensarea chiriei, întrucât în urma decesului tatălui său a moştenit în Iaşi o cotă indiviză dintr-un apartament cu două camere, având deci locuinţă.

În replică, poliţistul a precizat că moştenirea de 37,5% din apartamentul părinţilor nu reprezintă propriu-zis o locuinţă, în sensul legii. În plus, programul său de lucru şi specificul atribuţiilor sale au înrăutăţit relaţiile cu mama sa, neputând locui în acelaşi apartament cu aceasta.

"Legiuitorul a avut în vedere acordarea unei dispoziţii de favoare unei anumite categorii profesionale, respectiv poliţistului care fiind numit pentru prima dată în funcţie, nu deţine locuinţă proprietate personală în localitatea de domiciliu. Scopul urmărit de legiuitor a fost acela de a proteja această categorie profesională şi de a asigura condiţii locative corespunzătoare pentru desfăşurarea în bune condiţii a atribuţiilor, însă fiind o situaţie de favoare, acordată doar unei categorii profesionale strict determinate şi doar acelora care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, interpretarea dispoziţiilor este strictă şi nu poate fi extinsă unor situaţii care nu se circumscriu textului de lege", au precizat judecătorii.

În interpretarea acestora, faptul că poliţistul deţine doar o cotă indiviză dintr-un apartament nu înseamnă că el nu ar avea o locuinţă. Ca atare, judecătorii au decis respingerea cererii lui George F. Acesta a declarat recurs împotriva sentinţei, cazul intrând pe rolul Curţii de Apel.

Comentarii