Directorul medical al spitalului CF Pașcani face naveta zilnic din Iași de 30 de ani. Folosește doar trenul

marți, 25 iulie 2023, 19:10
3 MIN
 Directorul medical al spitalului CF Pașcani face naveta zilnic din Iași de 30 de ani. Folosește doar trenul

Mii de doctori din România fac naveta zilnic până la spitalele unde lucrează. Unii parcurg și peste 100 de kilometri într-o singură zi, așa cum face și dr. Cătălina Yarodara Roșca, de aproape trei decenii. Fără ei, unitățile sanitare din orașele mici și mijlocii nu ar supraviețui.

Cătălina Roșca, medic de laborator în vârstă de 62 de ani, este unul dintre zecile de doctori – dacă nu sutele -, care pleacă zilnic din Iași, înspre celelalte orașe și comune din regiune, ca să muncească. Însă printre puținii care nu au renunțat la tren, în favoarea mașinii.

„Acum 30 de ani, nu doar medicii, ci și judecătorii, avocații, notarii făceau naveta cu trenul. Acum lumea preferă mașina”, spune medicul, după ce s-a pus în mișcare garnitura 5603 Iași – Suceava.

Doctorul Cătălina Roșca merge în fiecare zi de lucru cu trenul de acasă, din Iași, până la Pașcani. O distanță de peste 70 de kilometri.
Doctorița a continuat să meargă la tren și după ce a devenit director medical la Spitalul CF din Pașcani și, de câțiva ani, manager al unității. Timpul petrecut în tren nu e doar drum spre muncă; e mai mult de-atât.

„E timpul meu personal. Pot să citesc, să mă relaxez, să mă uit pe geam. Simt că e doar timpul meu, nu vă dați seama cât de important este acest lucru”, subliniază convingător Cătălina Roșca.

Spitalul CF Pașcani funcționează într-un ansamblu de clădiri vechi, cea mai veche din 1920, care arată atât cât de bine poate arăta o construcție veche de un secol.

Dintre cei zece medici care lucrează în acest spital, opt fac naveta. Cei mai mulți vin din Iași, la fel ca doctorița Roșca, doar că în mașini. Liderul de sindicat Doina Cucoș detaliază: „În afară de medici, din personalul de execuție, încă 50 fac naveta. Aproape jumătate din salariați suntem navetiști.”

Cu trenul mai vine la muncă și directorul medical Virginia Armencea, cu care am discutat în ambulatoriul spitalului, situat într-o altă clădire, mai aproape de gară. Și ea face naveta tot din 1994.

Virginia Armencea este director medical la Spitalul CF Pașcani. Ea vine de la Bacău, cu trenul, de aproape 30 de ani.
„Plec la 6:35 și ajung la 8:08 minute, dacă trenul merge precum la armată. Dacă e iarnă, mai îngheață șina, dacă e vară se mai dilată… Nu mi se pare chiar atât de greu. Și în București, dacă ai lucra într-o parte a orașului și ai sta în alta…”, spune experimentatul medic.

Ea concluzionează: „Medici navetiști au fost dintotdeauna și vor fi întotdeauna”.

Naveta doctorilor pe „drumul morții”

Drumul pe care cei mai mulți doctori de la Spitalul CF Pașcani ajung la muncă este supranumit unul „al morții”.

Teribila etichetă a fost dată din cauza numărului mare de accidente rutiere care au loc pe această șosea. Iar breasla medicilor nu a fost nici ea ocolită de tragedii. În martie, un tânăr dentist, Ioan Crăciun, a murit într-un accident ce a avut loc în apropiere de localitatea Podu Iloaei, în timp ce se întorcea din județul Neamț.

Doctorul neurolog Dan Pătrașcu și soția sa, medic și ea, parcurg zilnic acest drum de la Iași, la Pașcani. Bărbatul recunoaște că a ajuns să se cam teamă de el.

„Fac naveta din 2019, vin de la Iași. Preferăm mașina, în detrimentul trenului, pentru că avem doi copii mici și ne mobilizăm mai ușor cu mașina. Este oarecum obositor, sunt peste 70 de kilometri, traficul e greu, drumul e cunoscut cu multe accidente”, spune dr. Pătrașcu.

Mai mult, pe romania.europalibera

Comentarii