Şapte procurori au finalizat doar patru rechizitorii anul trecut

DNA Iaşi, dezastru în 2018: ponderea oficială a achitărilor – 520%

miercuri, 27 februarie 2019, 02:50
4 MIN
 DNA Iaşi, dezastru în 2018: ponderea oficială a achitărilor – 520%

Incredibil: din 200 de persoane achitate, anul trecut, în dosarele DNA din toată ţara, 52 au fost inculpate în dosare ale serviciului teritorial de la Iaşi. Procurorii de la Iaşi au fost atât de copleşiţi de cifrele dezastruoase încât au schimbat inclusiv modalitatea de calcul a ponderii achitărilor. În loc să se raporteze la inculpaţii trimişi în judecată, cum recomandă CSM, au făcut-o la cei condamnaţi definitiv în 2018, păcălind statistica şi figurând în scripte cu o rată de achitări de 83%, în loc de 520%. Anul trecut, cei şapte procurori de la DNA Iaşi au instrumentat 4 rechizitorii şi au trimis în judecată 10 persoane.

Instituţia din Iaşi care ar trebui să scoată la lumină cazurile de mare corupţie a avut o activitate submediocră în cursul anului trecut. Cifrele detaliate prezentate în raportul de activitate al DNA pe anul 2018 relevă că Serviciul Teritorial de la Iaşi a avut cele mai multe achitări din ţară, nu mai puţin de 52 de inculpaţi din dosare ale DNA fiind achitaţi definitiv, anul trecut. Numărul achitărilor e mai mare chiar şi decât cel înregistrat de Structura Centrală a DNA (47).

La nivel naţional, ponderea achitărilor DNA, în 2018, a fost de 36%, 202 de persoane fiind găsite nevinovate de instanţe din toată ţară. Cifra s-a calculat conform unor recomandări ale Consiliului Superior al Magistraturii, care a stabilit că ponderea achitărilor definitive se face în raport cu numărul total al inculpaţilor trimişi în judecată în anul de referinţă.  În cazul DNA Iaşi, în bilanţ, ponderea achitărilor nu s-a făcut prin această metodă, ci prin raportare la numărul total al celor condamnaţi definitiv. Dacă DNA Iaşi ar fi aplicat metoda rcomandată de CSM, ponderea achitărilor ar fi fost de 520% (52 de achitaţi, în 2018, 10 persoane trimise în judecată). Potrivit documentului, însă, DNA Iaşi a folosit propria metodă de calcul: „Ponderea achitărilor, în baza temeiurilor care examinează fondul cauzei, este de 83,8 % din totalul persoanelor judecate definitiv (52 din 62).”

Care au fost marile eşecuri ale DNA

Serviciul de la Iaşi trage ponoasele în special de pe urma unui dosar în care a trimis în judecată aproape toţi consilierii locali de la Paşcani, pentru un vot în Consiliul Local, finalizat la Înalta Curte cu 30 de achitări definitive. E vorba de un dosar în care mai mulţi politicieni din Paşcani au fost acuzaţi că au prejudiciat bugetul loc prin votul pe care l-au dat la o şedinţă de Consiliul Local. Doi parlamentari au fost pe lista inculpaţilor: Florin Constantinescu a fost achitat în timp ce Neculai Răţoi a murit înainte de sentinţa definitivă.  Un alt dosar de notorietate ce a fost spulberat de instanţă a fost cel în care a fost trimisă în judecată Doina Azoicăi, decan la Universitatea de Medicină la momentul inculpării. Azoicăi a fost acuzată de procurorii DNA că ar fi luat mită o tavă şi un ceainic, fiind achitată definitiv anul trecut, la fel ca şi ceilalţi inculpaţi din dosar. 

Ce dosare a instrumentat DNA Iaşi în 2018

Dincolo de achitări, pe care procurorii le pun în special pe seama modificării infracţiunii de abuz în serviciu, ca urmare a unei decizii a CCR, îngrijorătoare sunt şi cifrele de anul trecut privind dosarele trimise în instanţă. Dar mai ales lipsa de anvergură a acestora. În 2018, cei şapte procurori ai DNA au sesizat instanţa de judecată cu 4 rechizitorii şi un acord de recunoaştere a vinovăţiei, 9 persoane fizice şi una juridică fiind trimise în judecată. Comparativ, în 2017, fuseseră emise 12 rechizitorii prin care fuseseră deferite justiţiei 26 de inculpaţi. Tot anul trecut, DNA Iaşi a soluţionat un total de 196 de dosare.168 de cauze se aflau în continuare în lucru la finele anului, mai puţin cu o treime decât era la bilanţul anterior. Rechizitoriile au reprezentat astfel doar 3,2% din totalul soluţiilor dispuse de procurori, în condiţiile în care, cu un an în urmă, 14,5% din dosare fusese finalizate cu trimiterea în judecată. „Se constată că cele 4 rechizitorii au un obiect diferit, pe categorii de infracţiuni fiind emise: 3 rechizitorii având ca obiect fapte de corupţie şi infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, un rechizitoriu referitor la infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene (cu un prejudiciu total în valoare de 647.739 lei)”, au precizat reprezentanţii DNA Iaşi, în bilanţ. Singurul dosar de notorietate trimis în instanţă de DNA Iaşi, în 2018, a fost cel prin care managerul Institutului de Boli Cardiovasculare a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

De menţionat însă că dosarul se afla pe rolul instituţiei din 2012, multe dintre acuzaţiile iniţiale unele grave – precum luare de mită, fiind clasate de procurori. Finalul bilanţului DNA Iaşi, potrivit documentului publicat pe site-ul instituţiei, sună în felul următor: „În concluzie, activitatea desfăşurată de Serviciul Teritorial Iaşi în anul 2018 a fost una bună, marcată de administrarea cu celeritate a actelor de urmărire penală şi soluţionarea cauzelor, fiind înregistrate uşoare scăderi în privinţa majorităţii indicatorilor statistici, concomitent cu o scădere uşoară a stocului de dosare aflate în lucru. În acelaşi timp însă, acest lucru este explicabil prin faptul că au fost efectuate cercetări ample în cauze foarte complexe, cu o vechime considerabilă (doua cauze din anul 2011, una din anul 2014 şi una din anul 2010) privind fraude în materia achiziţiilor publice şi a reconstituirii dreptului de proprietate.” 

Comentarii