DOCUMENT SECRET | Cum plănuiește Kremlinul să-și mențină influența în Europa

miercuri, 12 iulie 2023, 12:09
2 MIN
 DOCUMENT SECRET | Cum plănuiește Kremlinul să-și mențină influența în Europa

Documente de strategie pregătite de cancelaria președintelui rus arată planurile Moscovei pentru menținerea influenței în Lituania, Letonia și Estonia. Acestea includ finanțarea ONG-urilor pro-ruse, dar și eforturi de a menține limba rusă în școli și de a se opune demolării monumentelor sovietice.

Echipa de investigații LRT a obținut documente secrete de la Kremlin, care dezvăluie planurile ambițioase ale Rusiei de a influența toate cele trei țări baltice – Lituania, Letonia și Estonia.

Documentele au fost întocmite de către Direcția pentru Relații Interregionale și Contacte Culturale, care se află direct în administrarea președintelui rus Vladimir Putin. O echipă internațională de jurnaliști a raportat anterior despre planuri similare pentru Belarus și Moldova.

Planurile Kremlinului pentru Țările Baltice au fost întocmite în toamna anului 2021. Potrivit experților în informații intervievați pentru articol, este posibil ca autorii proiectului să nu fi fost conștienți de iminenta invazie a Ucrainei, deoarece potențialele consecințe ale acesteia nu sunt discutate în plan.

Planurile pentru fiecare țară baltică constau din două părți. Prima descrie amenințările la adresa intereselor Rusiei, iar a doua stabilește pașii pentru a le aborda.

Planul pentru statele baltice a ajuns la administrația lui Putin în toamna anului 2021. Unul dintre obiectivele acestuia este exploatarea forțelor și organizațiilor pro-ruse, deja prezente în țările baltice, în avantajul său.

În Lituania, unii dintre activiști pro-ruși se adună în jurul lui Algirdas Paleckis, un fost politician condamnat pentru spionaj pentru Moscova. În toamna lui 2021, când era încă judecat, susținătorii săi au organizat un miting la Vilnius, la care au participat însuși Paleckis, precum și Kazimieras Juraitis și Edikas Jagelavičius. Europarlamentarul leton Tatyana Zhdanoka, membră a Uniunii Ruse din Letonia, și doi politicieni irlandezi au venit să-l susțină pe Paleckis.

Paleckis a fost găsit vinovat de spionaj pentru Rusia și condamnat la șase ani de închisoare. În schimb, el spera să primească finanțare de la partidul președintelui Putin, Rusia Unită.

Unul dintre vorbitorii de la miting a fost Erika Švenčionienė, la acea vreme o activistă puțin cunoscută. După condamnarea lui Paleckis, ea a preluat funcția de șef al organizațiilor sale, potrivit LRT.

Švenčionienė a organizat excursii în Belarus pentru a se întâlni cu Alexandru Lukașenko și administrația sa. Împreună cu un alt susținător al lui Paleckis, Jagelavičius, ea plănuia să meargă în teritoriile ocupate de ruși din Ucraina ca observator al referendumurilor ilegale.

S-a ocupat, de asemenea, de înregistrarea a două ONG-uri, Forumul internațional pentru bună vecinătate (Tarptautinis geros kaimynystės forumas) și Mișcarea civică Dawn of Justice (Pilietinis judėjimas Teisingumo aušra).

Mai mult, pe presshub

Comentarii