„Donald Trump, o ameninţare gravă şi iminentă pentru ţară!” Membrii Congresului sunt păziţi de Garda Naţională în timp ce votează punerea sub acuzare a președintelui

miercuri, 13 ianuarie 2021, 21:36
3 MIN
 „Donald Trump, o ameninţare gravă şi iminentă pentru ţară!” Membrii Congresului sunt păziţi de Garda Naţională în timp ce votează punerea sub acuzare a președintelui

Camera Reprezentanţilor din Congresul american s-a reunit la ora locală 9 (ora 16, ora României) şi discută rezoluţia de punere sub acuzare a lui Donald Trump.

UPDATE 21.50 Trump cere americanilor să nu recurgă la noi violenţe. "Nu mă reprezintă"
Preşedintele Donald Trump a făcut, miercuri, apel la non-violenţă în contextul în care mai multe demonstraţii ale susţinătorilor săi ar putea avea loc în ţară în aceste zile.

"În lumina informaţiilor despre noi demonstraţii, cer să nu aibă loc violenţe, încălcări ale legii şi vandalisme de niciun fel. Aceste lucruri nu mă reprezintă şi nu reprezintă America. Cer TUTUROR americanilor să ajute la calmarea tensiunilor şi a spiritelor", se spune în declaraţia preşedintelui.

Pe măsură ce tot mai mulţi congresmeni republicani au anunţat că votează articolul de punere sub acuzare a preşedintelui, mai mulţi consilieri de la Casa Albă i-au cerut lui Trump să transmită public un mesaj în care să condamne potenţialele noi ameninţări proferate de suporterii săi.

Conform unei surse citate de CNN, preşedintele în exerciţiu urmăreşte procesul punerii sale sub acuzare în Camera Reprezentanţilor din aripa de vest a Casei Albe.

UPDATE 21.30 Încă un republican din Congres, al 6-lea, anunţă că votează punerea sub acuzare a lui Trump
Republicanul Dan Newhouse, care reprezintă statul Washington în Cameră, a indicat, pe Twitter, că va vota punerea sub acuzare a preşedintelui.

"Nu e o opţiune să te uiţi în altă parte, când vine vorba despre atacul brutal asupra Republicii", a scris el, la scurt timp după ce a luat cuvântul în plenul Camerei Reprezentanţilor.

Poliția federală americană, FBI, a anunțat, miercuri, arestarea unuia dintre protestatari care au pătruns săptămâna trecută în Capitoliu şi care purta un tricou inscriptionat cu "Camp Auschwitz". Este vorba de Robert Keith Packer, din Newport News, statul american Virginia.

Această referinţă la lagărul de exterminare nazist din Polonia a stârnit reacții dure ale comunității evreiești americane, notează presa internaţională.

O altă lozincă afişată de Packer în timpul asaltului asupra Capitoliului "Arbeit macht frei" (Munca te eliberează) trimite, de asemenea, la vremurile regimului nazist din Germania, care afişase acest slogan la intrările lagărelelor de concentrare și exterminare.

Packer este acuzat de comportament violent, tulburarea ordinii publice și pătrundere ilegală în sediul legislativului american.

Un bărbat de origine română, reţinut pentru ameninţări online
În efortul de a contracara noile ameninţări de după eşecul insurecţiei de la Capitoliu, poliţiştii au reţinu, marţi, un suspect de origine română pe nume Eduard Florea.

Florea ar fi încercat să mobilizeze crearea unei caravane armate care să se îndrepte spre Washington.

UPDATE 19.45 Şefa Camerei Reprezentanţilor l-a numit pe Trump "pericol grav şi iminent" pentru ţară
Şefa Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi a dat startul dezbaterilor asupra articolului de punere sub acuzare a lui Donald Trump pentru incitare la insurecţie.

"Ştim că preşedintele Statelor Unite a incitat această insurecţie, această rebeliune armată împotriva ţării noastre. Trebuie să plece, este un pericol grav şi iminent pentru naţiunea noastră iubită (…) Aceşti participanţi la insurecţie nu erau patrioţi, nu aparţineau unei bazei politice pe care să o conduci şi căreia să îi satisfaci aşteptările. Erau terorişti formaţi pe plan intern (domestic terrorists, expresia originală, n.r.) şi trebuie să se facă dreptate. Însă ei nu au apărut din neant. Au fost trimişi aici de cuvintele preşedintelui, precum strigătul 'luptaţi din răsputeri'. Cuvintele contează. Adevărul contează. Responsabilitatea contează (…)

Pelosi: Trump i-a folosit pe insurecţionişti pentru ţelul său personal – cramponarea de putere
Preşedintele nu i-a văzut pe insurecţionişti drept ceea ce sunt – inamici ai libertăţii – ci ca pe mijloace de a atinge un ţel îngrozitor, cramponearea sa de putere. Ţelul împotrivirii la ceea ce au decis oamenii. Ţelul de pune capăt, printr-o încleştare feroce şi sângeroasă, celor aproape două secole şi jumătate de democraţie americană", a spus Pelosi de la tribuna Camerei. 

Mai mult, pe antena3

Comentarii