Două persoane au înaintat doar la o singură instanţă 458 de sesizări

joi, 20 ianuarie 2022, 14:25
2 MIN
 Două persoane au înaintat doar la o singură instanţă 458 de sesizări

Reclamagiii de meserie au devenit o problemă pentru o serie de instanţe din judeţul Suceava. Actul de justiţie este îngreunat de persoane care îşi ocupă timpul cu plângeri şi sesizări pe care le formulează pe bandă rulantă. Numai la Curtea de Apel Suceava, în cursul anului 2021, două persoane au depus ”doar” 458 de sesizări de toate tipurile. Acestea vizează diferite chestiuni, iar de cele mai multe ori sunt returnate, dar chiar şi aşa una sau două persoane sunt blocate din activitate pentru a derula aceste proceduri.

Unul dintre cei doi nemulţumiţi de profesie a depus 181 de plângeri împotriva magistraţilor, toate acestea fiind redirecţionate către Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Aceeaşi persoană a mai cerut de 13 ori diferite lămuriri în baza Legii 544/2001. De asemenea, a depus 31 petiţii şi mai are pe rol alte 10 acţiuni, din care 7 penale şi 3 civile. Cu un total de 235 de sesizări este campion absolut la acest capitol. Practic, aproape în fiecare zi lucrătoare din 2021, persoana respectivă s-a adresat cu o nemulţumire la Curtea de Apel Suceava.

O secondează, cu un număr total de 223 de acţiuni, un alt bărbat, din bazinul Dornelor. Acesta a excelat cu acţiuni în justiţie. A înaintat nu mai puţin de 208 astfel de cereri, din care 193 acte penale, respectiv plângeri împotriva procurorului, respinse in corpore. Celelalte 15 cazuri au reprezentant acţiuni civile, care au constat în cereri de chemare în judecată a unor instituţii, inclusiv instanţe de judecată. Acelaşi nemulţumit a reclamat prin acţiunile depuse 13 magistraţi, cazurile fiind trimise la parchetele competente. La capitolul petiţii, bărbatul în cauză a înaintat numai 2 sesizări.

Cristinel Grosu, preşedintele Curţii de Apel Suceava, spune că această practică este una păguboasă şi se vor căuta modalităţi pentru ca persoanele care hărţuiesc pur şi simplu angajaţii instanţelor să poată fi trase la răspundere. ”În cursul anului 2021, pe fondul digitalizării accelerate a activităţii desfăşurată în instanţe şi a facilitării comunicării online, am constatat că resursele puse la dispoziţia justiţiabililor nu sunt întotdeauna folosite cu bună-credinţă. Sunt situaţii în care aceeaşi persoană adresează sute de petiţii care nu au nimic în comun cu activitatea din instanţe, iar simpla înregistrare şi parcurgere a conţinutului acestora, chiar dacă în cvasimajoritatea cazurilor sunt restituite expeditorilor, consumă din resursele publice. Pentru stoparea acestui fenomen analizăm o procedură de lucru care va sancţiona drastic abuzul evident şi deturnarea activităţii instanţelor de la menirea lor firească”, a precizat judecătorul Cristinel Grosu.

SURSA: monitorulsv.ro

 

Comentarii