Doza booster, obligatorie şi în România? Guvernul decide astăzi valabilitatea certificatelor verzi

miercuri, 02 februarie 2022, 11:26
2 MIN
 Doza booster, obligatorie şi în România? Guvernul decide astăzi valabilitatea certificatelor verzi

În condiţile în care la sfârşitul lunii martie se preconizează o relaxare a restricţiilor, România încă mai are de tras la capitolul vaccinare după ce, de la 1 februarie, a expirat, în UE, certificatul verde pentru persoanele pentru care au mai mult de 9 luni de când şi-au făcut a doua doză de vaccin. Astăzi se discută la nivel de Guvern obligativitatea dozei booster şi în România, decizie a Comisiei Europene pentru toate statele membre. 

Astăzi, Guvernul decide dacă şi România va adopta norma impusă de Comisia Europeană care constă în obligativitatea dozei booster, conform Digi24. Dacă se va lua această decizie, şi în România vor expira certificatele verzi pentru cei care au mai mult de 9 luni de la rapel. Vom vedea şi-n ce condiţii. 

”E o decizie de sănătate publică pe care o vom discuta la nivelul Guvernului şi CNSU în funcţie de contextul epidemiologic de moment. Comisia Europeană a comunicat deja statelor membre că certificatul de călătorie e valabil după încheierea schemei de vaccinare 270 de zile, iar doza booster prelungeşte pe termen nedefinit valabilitatea acestuia. (…) Dacă vrei să circuli în spaţiul UE, respecţi regulile de circulaţie din spaţiul UE. Faptul că există o uniformizare la nivel european e un lucru bun”, este opinia publică a Ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila. La începutul lunii, certificatele celor fără doza booster au expirat la nivelul UE. 

Ministrul Sănătăţii a afirmat, marţi seară, că este posibil ca la finalul lunii martie să revenim la normalitate şi astfel să nu mai fie nevoie de prelungirea stării de alertă. Cu toate acestea, spune Alexandru Rafila, avem în faţă încă zece zile dificile, în care ţara noastră va înregistra peste 50.000 de cazuri noi de COVID.

Citiţi materialul integral pe dcnews.ro

 

 

Comentarii