Dreptul la avort în mai multe țări. Femeile călătoresc pentru întreruperi de sarcină

joi, 05 mai 2022, 07:25
2 MIN
 Dreptul la avort în mai multe țări. Femeile călătoresc pentru întreruperi de sarcină

Efectele unui proiect de hotărâre a Curții Supreme a SUA, care amenință să anuleze 50 de ani de acces liber la avort, se răsfrâng în toată Europa, unde activiștii conservatori au reluat subiectul și au făcut propriile eforturi pentru a restricționa accesul la întreruperile de sarcină.

Polonia este epicentrul dezbaterii despre avort în Europa, după ce a implementat în 2020 o interdicție aproape totală a liberului acces la avort, în urma deciziei Tribunalului constituţional polonez prin care s-a decis că sarcinile nu pot fi întrerupte din cauza defectelor fetale. Decizia a lăsat drept excepții doar violul, incestul sau dacă viața femeii însărcinate este amenințată.

În Ungaria vecină, guvernul de dreapta al premierului maghiar Viktor Orbán, de exemplu, a legat fondurile suplimentare acordate spitalelor de condiția ca acestea să nu facă avorturi. Femeile din Ungaria trebuie să aibă două sesiuni de consiliere obligatorie înainte de a putea continua procesul unui avort.

Malta este statul din blocul comunitar al UE cu cele mai stricte legi. avortul este ilegal în orice circumstanțe în țara cu majoritate covârșitoare catolică în rândul cetățenilor. Femeile ocolesc totuși interdicția din țară, comandând online pastile pentru avort. Altele călătoresc în străinătate pentru a face avort.

În Italia, aproximativ 70% dintre medicii ginecologi din peninsulă nu oferă servicii pentru avort din rațiuni de conștiință personală. Acest lucru face dificil pentru femei să găsească acces în timp util la avorturi sigure, organizația internațională Human Rights Watch observând că unele au fost nevoite să călătorească în străinătate pentru a avea acces la îngrijirea de care aveau nevoie.

Femeile se confruntă cu blocaje similare și în Spania, unde avortul este legal, dar unele trebuie să parcurgă sute de kilometri pentru a găsi frunizor medical al acestor servicii.

Aflați amănunte de pe digi24.ro.

Comentarii