Elon Musk de partea rușilor? A împiedicat un atac ucrainean asupra bazei navale rusești de la Sevastopol prin dezactivarea Starlink

joi, 07 septembrie 2023, 18:11
2 MIN
 Elon Musk de partea rușilor? A împiedicat un atac ucrainean asupra bazei navale rusești de la Sevastopol prin dezactivarea Starlink

Miliardarul sud-african Elon Musk a împiedicat anul trecut un atac ucrainean asupra bazei navale rusești de la Sevastopol prin oprirea în secret a sistemului de internet Starlink pe coasta Crimeii, relatează CNN.

Informația este cuprinsă într-o carte biografică a lui Musk scrisă de jurnalistul și autorul american Walter Isaacson cu colaborarea miliardarului. Cartea intitulată simplu „Elon Musk” urmează să apară în librării mai târziu în cursul lunii septembrie, jurnaliștii de la CNN obținând o copie a acesteia.

Isaacson notează în carte că în 2022 Musk le-a ordonat în secret inginerilor săi să dezactiveze rețeaua de comunicații prin satelit Starlink din apropierea coastei Crimeii pentru a dejuca un atac ucrainean asupra marinei ruse din Sevastopol, folosind drone maritime.

Potrivit jurnalistului, dronele ucrainene încărcate cu explozibili „s-au apropiat de flota rusă”, dar apoi „au eșuat inofensiv la mal”. De altfel, în luna septembrie a anului trecut trecătorii ruși au descoperit o dronă maritimă cu origini necunoscute pe țărmul Sevastopolului.

#Ukraine: An unknown uncrewed surface vessel was found today on the shores of Sevastopol, Crimea. As @CovertShores suggests – this mysterious USV could have been designed to be used as an explosive boat.

Full analysis can be found there –https://t.co/LCrqpwpU1A. Worth reading! pic.twitter.com/haWCr2lvH3

— ???????? Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) September 21, 2022

Ea a provocat nedumerire întrucât la momentul respectiv nu era cunoscut faptul că Ucraina a dezvoltat drone maritime autohtone și niciun atac de acest gen nu fusese înregistrat până atunci împotriva forțelor navale ruse.Deși nu este clar dacă acea dronă a făcut parte din atacul descris de Isaacson în carte, fotografiile publicate de ruși pe rețelele de socializare cu ea arătau că ea a eșuat la mal intactă, cum sugerează relatarea jurnalistului american.

Elon Musk s-ar fi temut că un atac asupra Sevastopolului ar fi fost ca un „Pearl Harbour” pentru Rusia

Isaacson scrie că decizia lui Musk a fost motivată de teama unor represalii ale Rusiei, miliardarul considerând că Moscova ar putea vedea atacul drept un „mini Pearl Harbour”.

Șeful SpaceX ar fi vorbit cu oficiali ruși și a fost încrezător după aceste conversații că Rusia ar putea folosi arme nucleare într-o astfel de situație. Biografia îl citează pe miliardar spunând că rețeaua de satelit nu a fost concepută pentru conflicte.

Mai mult, pe Hotnews

Comentarii