Eurobarometrul valorilor: mentalitatea românilor faţă de ceilalţi europeni

luni, 14 februarie 2022, 09:00
1 MIN
 Eurobarometrul valorilor: mentalitatea românilor faţă de ceilalţi europeni

Responsabilitatea de a lua decizii cu privire la viaţa lor (78 %) şi îngrijirea persoanelor apropiate (77 %) şi sunt cele mai importante două valori personale pentru cetăţenii UE.

Pentru români, prima valoare este să fie în siguranţă, după care urmează îngrijirea persoanelor apropiate, conform Eurobarometrului privind valorile cetăţenilor europeni, realizat de Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene.

De asemenea, România, deşi ţara UE cu cei mai mulţi cetăţeni emigraţi, înregistrează una dintre cele mai mici ponderi de populaţie care susţine dreptul la liberă circulaţie şi pe cel de a munci într-un alt stat membru. Românii sunt şi cetăţenii UE cu cea mai redusă susţinere pentru principiul egalităţii în faţa legii.

Independenţa judecătorilor şi dreptul la un proces echitabil (82 % pentru ambii) sunt valorile UE cel mai puternic susţinute de europeni, urmate de libertatea de gândire, de exprimare şi de religie (81 %), potrivit rezultatelor acestui sondaj Eurobarometru special.

Cei mai mulţi din europenii intervievaţi se identifică cu persoanele pentru care este important să aibă grijă de cei apropiaţi şi cu cei pentru care este important să ia singuri deciziile privind propria viaţă.

Acestea sunt afirmaţiile cu cele mai multe aprobări din partea respondenţilor. Cele 14 state membre în care este important să ai grijă de cei apropiaţi: Spania (87%), Bulgaria (86%), Suedia (84%), Slovenia (83%), Irlanda (83%), Franţa (82%), Letonia (82%), Estonia (79%), Croaţia (78%), Malta (72%), Lituania (69%), Polonia, Luxembourg (câte 69%) şi Austria (68%).

Citiţi materialul integral pe cursdeguvernare.ro

 

 

Comentarii