Europarlamentarul Eugen Tomac a cerut oficial Comisiei Europene să atace la Curtea de Justiţie blocarea intrării României în Schengen

marți, 13 decembrie 2022, 10:12
2 MIN
 Europarlamentarul Eugen Tomac a cerut oficial Comisiei Europene să atace la Curtea de Justiţie blocarea intrării României în Schengen

Europarlamentarul Eugen Tomac, preşedintele PMP, a cerut marţi oficial Comisiei Europene să atace la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) decizia Consiliului UE din 8 decembrie prin care a fost blocată intrarea României în spaţiul Schengen. 

”Libera circulaţie a persoanelor si a bunurilor sunt libertăţile fundamentale ale Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene. Deşi România a semnat aderarea la UE încă din 2005, aceste libertăţi ii sunt in continuare negate. Deşi Romania îndeplineşte condiţiile de aderare la spaţiul Schengen, fapt confirmat in repetate rânduri încă din 2011, acest drept ii este si astăzi, încă o dată, încălcat. Comisia Europeana a confirmat că România are dreptul la Schengen. Parlamentul European – de asemenea. Singura instituţie care refuză fără nicio justificare dreptul de aliniere al României cu celelalte state europene este Consiliul UE. Prin urmare, cer Comisiei să acţioneze îndată împotriva Consiliului la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi să blocheze astfel de acţiuni anti-europene care încalcă tratatele UE”, a declarat Eugen Tomac pentru G4Media.

Întrebat care este termenul legal în care Comisia Europeană trebuie să răspundă cererii sale, Tomac a spus că ”termenul legal e de 30 de zile, dar ţinând cont de context, o decizie poate fi luată mult mai rapid, având în vedere că prin decizia Consiliului se încalcă Tratatul UE. Comisia Europeană are obligaţia să acţioneze deîndată în spiritul apărării tratatelor. În acest moment nu se respectă principiul loialităţii între instituţii, practic Consiliul UE pune sub semnul întrebării activitatea Comisiei Europene, nerecunoscând rapoartele şi evaluările făcute de Comisia Europeană”.

SURSA: G4MEDIA

Comentarii