EXCLUSIV: Detalii incredibile în cazul conflictului mamă-fiică-naş. Abuzuri fizice și psihice?

joi, 25 iulie 2019, 02:03
8 MIN

Cazul care a stârnit ieri rumoare în mii de familii din Iaşi, prin dramatismul şi cazuistica sa privind relaţiile mamă-fiică, a luat ieri o întorsătură pe cât de neaşteptată pe atât de dramatică. “Ziarul de Iaşi” a stat aseară de vorbă pe îndelete cu adolescenta de 17 ani jumătate, dar şi cu cei la care se află ea acum, şi vă prezintă astăzi, în exclusivitate, mărturiile şocante ale tinerei. 

Aceeaşi fată despre care mama, medicul Liliana Vereş (FOTO), şefa secţiei de Imunologie şi Alergologie de la Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iaşi, spunea ieri că a fugit de acasă în mod inexplicabil, cu bani şi bijuterii, pentru a se refugia la naşii săi, Ion şi Liuba Dafinoiu. Fata susţine însă, în apărarea sa, că a fost abuzată fizic şi psihic de mama sa ani de-a rândul, mai ales în momentele în care, spune tânăra, aceasta se îmbăta şi începea să se certe cu actualul său soţ, Arthur W.

Citeste si: Celebru profesor de la Cuza, acuzat că ar fi ”furat” fata unui medic, șef de secție la Spiridon

Mai mult, copila, care este, din punct de vedere legal, fiica din prima căsătorie, cu un profesor universitar japonez, a dr. Vereş, face publice mesajele de ameninţare pe care mama sa i le-a trimis de când se află în casa naşilor săi, mesaje de o duritate anormală între mamă şi fiică. Profesorul universitar Ion Dafinoiu şi soţia sa ne-au destăinuit ieri că ei nu au încercat să o ia pe fată de lângă mamă, ci că au ajuns să-i fie părinţi provizorii după ce au scos-o efectiv pe fată îngrozită din casa bunicii ei, acolo unde mama sa ar fi închis-o, fără lumină şi gaz, după moartea bătrânei, în iunie, casă în care fata stătea de mai bine de un an.

Fiica, Iulia Vereş, spune că nu a fugit de acasă în ziua înmormântării bunicii sale, ci a fost ajutată să plece o zi mai târziu din casa bătrânei de către naşii săi, pe care i-a sunat, după ce mama a lăsat-o în locuinţă fără lumină şi gaz. Aceasta locuia cu bunica sa de mai bine de un an, la îndemnul mamei sale, care a decis că aşa ar fi mai bine pentru relaţia sa cu noul soţ. Mai mult, copila spune că nu a luat nimic din casa bunicii sale, pentru că mama sa luase deja toţi banii şi bijuteriile cu câteva zile înainte de decesul femeii. „Nu am fugit. După priveghi m-am întors acasă la bunica, acolo unde stăteam de un an. Am plecat la un moment dat să mănânc şi m-a sunat mama să mă întorc imediat, iar când am ajuns mi-a spus că vrea bani de la mine, deşi chiar ea mi-a spus că a luat banii respectivi cu ceva timp înainte. M-a ameninţat că îmi taie curentul, gazul, şi chiar asta a făcut. Apoi a închis curtea cu un lanţ, a plecat şi n-am mai reuşit să ies. Nu mai aveam baterie la telefon şi ştiam că nu o să îl mai pot folosi curând; am sunat-o pe nana şi i-am zis că nu ştiu ce să fac”, povesteşte Iulia (foto)

Tânăra spune că, de când bunica s-a îmbolnăvit şi a rămas imobilizată s-a ocupat singură de îngrijirea ei, deşi i-a cerut în repetate rânduri mamei ajutorul. De asemena, copila spune că imediat după moartea femeii medicul Liliana Vereş a venit şi ar fi acoperit corpul bătrânei, ar mai fi luat nişte lucruri din casă şi apoi ar fi lăsat-o singură până în următoarea zi, la amiază, cu cadavrul acesteia. „Mama nu a vrut să mă ajute cu îngrijirea bunicii. Am rugat-o de multe ori să aducă pe cineva să mă ajute, pentru că trebuia schimbată de trei ori pe zi şi hrănită. Cu toate astea, i-a golit casa înainte să moară. A pus-o să-i arate cu degetul, că nu mai putea vorbi, unde sunt actele de proprietate, banii, bijuteriile. A luat totul. Am sunat-o când a murit, a venit după o oră, i-a închis ochii bunicii şi a acoperit-o cu un cearşaf. A mai luat ceva din casă şi a plecat cu Arthur, soţul ei, şi m-a lăsat acolo. I-am zis să cheme pe cineva să o ia pe bunica, dar a zis că sunt toţi ocupaţi şi că vor veni a doua zi. Cei de la pompe funebre au venit a doua zi, în jurul prânzului”, îşi aminteşte fata.

Aceasta spune că relaţia dintre ea şi mama sa a fost mereu una dificilă, întrucât medicul şi soţul ei actual se îmbătau frecvent şi se băteau. Femeia era uneori agresivă şi cu fiica sa, dar de cele mai multe ori minora era martoră la bătăile dintre cele doi. „Mama şi actualul ei soţ au probleme cu alcoolul. Ea susţine că nu a fost niciodată violentă şi că doar mă certa, însă este o minciună. A fost multă violenţă în casă, mai ales între ei. El este foarte violent şi de multe ori o bătea în faţa mea. După ce beau, se certau foarte rău. O dată l-a împins pe el pe scară, i-a spart capul, era sânge peste tot şi m-a pus pe mine să curăţ. Şi pe mine mama mă bătea uneori. Ea are emoţii schimbătoare, personalitate schimbătoare. Bea de mult timp, dar de câţiva ani s-au înrăutăţit lucrurile. Eu eram foarte fericită că am plecat la bunica, deşi mama m-a trimis, pentru că urma să am o viaţă mai liniştită”, spune Iulia.

Despre relaţia tensionată dintre ea şi soţul ei vorbeşte chiar medicul Vereş, într-o postare pe pagina personală de Facebook, care îi transmite indirect acestuia că nu merită bătută. Aceasta îl numeşte pe bărbat alcoolic şi mitoman.

Iulia Vereş susţine că, tot din cauza mamei sale, a ajuns şi să aibă atât de multe absenţe încât a fost exmatriculată, deoarece doctorul avea stări depresive şi o ruga pe fiica sa să vină la ea acasă, promiţându-i că, fiind medic, îi va da scutiri medicale. De când se află în casa naşilor săi, fata primeşte mesaje de ameninţare de la mama sa aproape zilnic. Aceasta i-a transmit fetei sale că Protecţia Copilului va fi „o lecţie de viaţă între hoţi şi prostituate”, că „au o secţie unde închid minori” şi că „GPS-ul ei este deja localizat”..

 În cele mai multe sms-uri, mama îi spune fetei că bunica ei o va bântui şi că nu se poate linişti din cauza ei. Medicul îi transmite fiicei sale că şi-a „pierdut dreptul la moştenire şi că vinde tot, şi o lasă cu 10 clase”.

De asemenea, Liliana Vereş o ameninţă pe fată că fără ea nu se va putea înscrie la un alt liceu

Ion Dafinoiu, fost decan al Facultăţii de Psihologie şi actual preşedinte al Colegiului Psihologilor din România, şi soţia sa sunt cei care au primit-o în plasament, în regim de urgenţă, pe Iulia. Cei doi spun că nu au intenţionat niciodată să-i „fure” fata doctorului, dar că au răspuns rugăminţii fetei de a o scoate din casa unde o blocase mama şi, ulterior, singurii care au acceptat să o ia acasă ca să nu rămână în sistemul de protecţie până la decizia instanţei. „Vineri a fost înmormântarea şi sâmbătă Iulia mi-a trimis mesaj că nu are lumină şi că nu o să mai aibă curând nici baterie, fiind închisă în casă. Eu am sunat-o pe mamă, nu mi-a răspuns, apoi l-am sunat pe unchiul mamei, de la Bacău, şi i-am spus care e povestea. Mi-am zis că trebuie să o scot de acolo, că nu aş putea să am linişte dacă o las. A doua zi i-am trimis mamei mesaj că Iulia a dormit la noi, că nu se simte bine şi să rezolve situaţia. Nu mi-a răspuns şi ulterior i-am mai trimis încă unul, iar rezultatul a fost acelaşi (foto jos) Noi, atunci când am luat-o de la bunica, am reacţionat pentru că ni s-a părut că e în pericol. Nu e în regulă să dormi pe întuneric în casa în care în urmă cu câteva zile a murit cineva”, povesteşte Liuba Dafinoiu.

Profesorul Dafinoiu a precizat că, după ce fina sa le-a povestit abuzurile la care a supus-o mama şi a refuzat să se întoarcă la ea, s-a văzut nevoit să o ajute. „Noi am fost întrebaţi de către cei de la Protecţia Copilului dacă vrem să o luăm pe fată, pentru că nu era alternativă. Ea a tratat-o pe Iulia ca pe un obiect şi acum s-a supărat că i l-a luat cineva şi nu mai are cu cine să-şi satisfacă nevoia de dominare, de putere. Ne-a zis că lasă poarta deschisă să i-o aducem acasă. Dar ea nu e un obiect, nu putem face asta. Este acest comportament cel al unei persoane normale, care doreşte să-şi atragă fiica, să restabilească o relaţie cu ea? Cea mai bună dovadă a atitudinii sale incoerente sunt mesajele pe care le-a trimis”, spune profesorul Dafinoiu.

Soţia acestuia a acceptat să facă publice, prin intermediul„Ziarului de Iaşi”, mesajele pe care i le-a trimis medicul Liliana Vereş de când fata ei se află în casa lor, inclusiv în perioada în care doctorul susţine că nu ştia unde îi este copilul. „Ai luat-o. Păstreaz-o! Sper să ai mai mult succes ca mine”, „Am să ignor tot răul pe care mi-l faceţi pentru că mama va face să se întoarcă împotriva voastră”,„Ce a făcut o va costa şi moştenirea, din păcate”, şi „Am eu grijă de popularitatea voastră”, i-a transmis dr. Vereş Liubei Dafinoiu. De asemenea, în unul dintre mesajele sale medicul îi spune acesteia că tatăl biologic al fetei, cetăţean japonez, le-a transmis că „cine îi ia copilul este mort”.

Fata speră ca instanţa să îi permită să rămână în casa naşilor ei măcar până la vârsta majoratului, când ar putea să înceapă o viaţă pe cont propriu. 

Comentarii