Femeile din România trăiesc în medie cu cinci ani mai mult faţă de bărbaţi

duminică, 31 ianuarie 2021, 20:39
2 MIN
 Femeile din România trăiesc în medie cu cinci ani mai mult faţă de bărbaţi

Româncele trăiesc în medie mai mult ca românii, dar diferenţa duratei medii de viaţă a scăzut în ultimii ani cu aproape un an, arată datele Institutului Naţional de Statistică, consultate de HotNews.ro. Spre finanlul ciclului de viaţă, lucrurile se inversează. Speranţa de viaţă sănătoasă la 65 de ani e mai mare în rândul bărbaţilor români decât în cazul femeilor, mai arată datele.

De ce femeile trăiesc, în medie, cu 5,5 ani mai mult decât bărbaţii?, se întreabă INS. Şansele la o viaţă mai lungă sunt, în toate ţările membre ale UE, mai mari în cazul femeilor. Statisticile europene, disponibile la nivelul anului 2018, arată că femeile din Uniunea Europeană trăiesc, în medie, 83,7 de ani, pe când speranţa medie de viaţă a bărbaţilor este de 78,2 ani. Cercetătorii afirmă că această diferenţă este explicată în mare parte de stilul de viaţă, mai sănătos în cazul femeilor, şi de ocupaţiile diferite ale celor două sexe.

În România, speranţa de viaţă la naştere a fost în anul 2019 de 72,5 de ani pentru bărbaţi şi de 79,6 de ani pentru femei. Speranţa de viaţă, calculată pentru anumite vârste, este un indicator relevant în domeniul statisticii sănătăţii, fiind reper pentru configurarea politicilor sociale care iau în considerare ciclul de viaţă al femeilor şi bărbaţilor, cum ar fi: politicile de ocupare, în domeniul pensiilor, al îngrijirii sănătăţii, îngrijirii de lungă durată etc. De exemplu, pe baza valorii indicatorului speranţa de viaţă la 60 ani, se poate aprecia longevitatea unei populaţii, în special când aceasta este marcată de fenomenul de îmbatrânire.

Este cunoscut faptul că persoanele vârstnice au o stare de sănătate mai precară şi o mortalitate mai ridicată, comparativ cu cele care aparţin grupelor de vârstă mai tinere. În ţara noastră, speranţa de viaţă la 60 de ani este în creştere; în anul 2018, se estima că o persoană ajunsă la această vârstă, ar mai fi avut de trăit, în medie, 20,2 ani. Deşi speranţa de viaţă scade odată cu vârsta, diferenţele pe sexe se menţin superioare la femei pe tot parcursul vieţii. La vârstele înaintate, ecartul dintre sexe se diminuează, ajungând să fie mai mic de un an la vârsta de 80 de ani.

Cititi materialul integral pe hotnews.ro

 

Comentarii