Fierbe piaţa: mercurialul porcilor, pe paginile Facebook din Iaşi. Majoritatea nu ţin cont de recomandări veterinare. Unde poţi face teste şi cu cât?

luni, 19 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Fierbe piaţa: mercurialul porcilor, pe paginile Facebook din Iaşi. Majoritatea nu ţin cont de recomandări veterinare. Unde poţi face teste şi cu cât?

În ultima săptămână gospodarii din Iaşi au început să îşi sacrifice porcii pentru sărbătorile ce urmează. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor Iaşi (DSVSA) a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că tăierea porcilor în perioada de Crăciun în gospodării se face doar pentru consum propriu, însă, în ultimele zile, paginile de Facebook din Iaşi sunt pline de anunţuri cu vânzări de porci vii sau doar anumite părţi din acesta, fără a avea vreun certificat sanitar. 

„Ziarul de Iaşi” a intrat pe mai multe astfel de pagini, să vadă ce vând oamenii, cu cât, şi totodată dacă se găsesc cumpărători care nu se asigură de starea de sănătate a animalului.

Cu aproape 34.000 de membri, grupul Facebook „Piaţa online a oraşului Iaşi” este dedicat în ultima săptămână aproape exclusiv doar vânzărilor de porci, marea majoritate crescuţi în curţile gospodarilor.

Care sunt preţurile?

Preţurile variază pentru porcii în viu de la 14 lei pe kilogram până la 25. Majoritatea porcilor care se vând au peste 150 de kilograme. Astfel, cineva care îşi doreşte să cumpere un porc ajunge să plătească în jur de 2.000-2.500 de lei. Mulţi dintre vânzători profită de perioada în care toţi caută carne de porc pentru masa de Crăciun şi au preţuri ridicate.

Cel mai mare preţ pe care l-am găsit este de 30 de lei pe kilogram, pe alese. În rest, media ar fi între 14 lei şi 20. Totodată, unii gospodari vând doar anumite părţi din corp ale porcului deja sacrificat. De exemplu scăriţa, coloana sau capul ajung şi ele să coste în jur de 20 de lei pe kilogram.

Preţul unei carcase de porc este mai scumpă decât dacă ai cumpăra porcul viu, fireşte: sare peste 25 de lei pe kilogram. Asta înseamnă o diferenţă cam de 10 lei între o cumpărare de porc viu şi carcasă. De altfel, ca o medie, circa 30% din porcul viu se aruncă.

Ieşenii interesaţi de cumpărare, fără să se asigure dacă porcul e sănătos

Cumpărătorii nu respectă recomandările DSVSA Iaşi, iar cei mai mulţi dintre ei cumpără carne netestată, riscând să se îmbolnăvească. Majoritatea celor interesaţi nici nu întreabă dacă deţinătorii animalelor au certificat sanitar şi cumpără porcul fără a se gândi că se pot îmbolnăvi, uneori grav. Pe un grup de Facebook din Miroslava o persoană a întrebat un vânzător dacă acesta deţine un certificatul sanitar pentru porc.

„Eu am cumpărat de la dânşii, şi au totul foarte bun! Marfa îi recomandă! Totuşi, nu înţeleg răutăţile gratuite, vreţi să cumpăraţi sau vindeţi şi dsv.? Şi e concurenţa. Oricare ar fi răspunsul, e loc pentru toţi”, îi răspunde o internaută la întrebare, însă neprimind un răspuns de la vânzător.

De reamintit este faptul că, legal vorbind, comercializarea porcilor şi a cărnii de porc este interzisă de către gospodarii care îşi sacrifică animalul în propria gospodărie. De asemenea, cumpărătorii sunt sfătuiţi de DSVSA Iaşi să cumpere carne de porc doar de la pieţele agroalimentare, acolo unde nu există risc de îmbolnăvire.

Procurarea cărnii de porc de la persoane necunoscute reprezintă un risc major de îmbolnăvire a consumatorilor, neavând garanţia că acestea au fost supuse controlului sanitar-veterinar.

Trichineloza este o boală parazitară gravă, care este transmisibilă la om, şi care poate duce chiar şi la deces. Cel mai bine este ca, dacă achiziţionaţi în acest mod carne, să o testaţi la laboratoarele care fac astfel de teste.

O listă a acestora se poate găsi pe site-ul ANSVSA, dar pieţele agro-alimentare mari din oraş au laboratoare cu cadre veterinare ce pot face analize mai simple. Ca preţ, testul pentru trichinella pleacă de la 20 de lei în sus, ajungând şi la peste 100 de lei, testele mai compexe. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii