COMUNICAT DE PRESĂ

FOTO Accident aviatic cu victime multiple la Aeroportul Iași. Exercițiu al pompierilor

vineri, 18 iunie 2021, 13:10
2 MIN
 FOTO Accident aviatic cu victime multiple  la Aeroportul Iași. Exercițiu al pompierilor

În data de 18 iunie 2021, începând cu ora 09:00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza”al județului Iași a organizat un exercițiu cu forțe și mijloace în teren, la Aeroportul Internațional Iași, cu tema “Managementul integrat al intervenției serviciilor profesioniste, în cooperare cu alte forțe, pentru gestionarea unei situații de urgenţă determinată de un accident aviatic, cu victime multiple”.

 

Scopul exerciţiului este antrenarea structurilor de conducere şi răspuns cu responsabilităţi în managementul şi gestionarea consecinţelor manifestării acestui tip de risc.
 
Obiective:
– evaluarea situaţiilor de urgenţă produse şi stabilirea măsurilor şi acţiunilor specifice de gestionare a acestora;
– antrenarea în comun a forţelor participante, potrivit concepţiei specifice privind planificarea, pregătirea, organizarea şi desfăşurarea acţiunilor de răspuns în situaţii de urgenţă;
– antrenarea personalului privind modul de acţiune în cazul producerii unui incident/accident aviatic şi cunoaşterea posibilităţilor de organizare a acţiunilor de răspuns;
– verificarea viabilității Planului roșu de intervenție în cazul producerii accidentelor cu victime multiple;
– verificarea modului de realizare a cooperării între forţele participante.
 
Structurile participante la exercițiu au fost: Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Mihail Grigore Sturdza” al județului Iași, Inspectoratul de Poliție al Județului Iași, Serviciul de Ambulanță Județean Iași, UPU-SMURD, Spitalul ”Sf. Spiridon” Iași, Serviciul Privat pentru Situații de Urgență al Aeroportului Iași, SC Aerostar SA Bacău – Centrul MRO Iași, etc.   
                     
Scenariul exercițiului:
 
La ora 09:00, Dispeceratul ISU-SMURD-SAJ este informat prin SNUAU 112 de către administratorul SC AEROSTAR SA BACĂU – Centrul de mentenanță Iaşi, despre izbucnirea unui incendiu la o aeronavă, în interiorul hangarului. De asemenea, apelantul comunică faptul că, în interiorul hangarului au fost suprinși de incendiu 8 angajați ai societății, la nivelul atelierelor pregătire compozite, reparații compozite şi structură.
 
După primirea apelului de urgenţă, dispeceratul inspectoratului îl informează pe inspectorul șef, care ordonă activarea Planului roșu de intervenție, fiind alertate toate structurile și instituţiile cu responsabilităţi în aplicarea acestuia.
 
La ajungerea forțelor la locul evenimentului are loc intervenţia imediată a echipelor de căutare salvare, pentru evaluarea situaţiei din interiorul hangarului, stabilirea nivelului de gravitate a persoanelor surprinse de incendiu, coordonarea evacuării în afara zonei de pericol către echipajele medicale (SMURD/SAJ) și acordarea sistenţei medicale de urgență.
 
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi a participat la exerciţiu cu un efectiv de 37 de pompieri militari și 8 autospeciale de intervenție.
Acțiunea s-a încheiat cu o analiză a modului și capacității de intervenție în cazul producerii unei astfel de situații, concluzia fiind că, forțele angrenate în desfășurarea exercițiului pot gestiona o situație de urgență de o asemenea anvergură.

Comentarii