FOTO: Păsări dintr-o specie pe cale de dispariție, văzute la Stânca Costești

duminică, 09 ianuarie 2022, 17:35
1 MIN
 FOTO: Păsări dintr-o specie pe cale de dispariție, văzute la Stânca Costești

Gârlița mică este una dintre speciile de gâște europene de talie mai mică critic periclitată din Palearcticul de Vest. Specia este pe cale de dispariție. Câteva exemplare au fost văzute pe Lacul Stânca Costești.

Este foarte asemănătoare cu gârlița mare (mult mai comună), de care se deosebește prin dimensiunile mai reduse, ciocul mai mic, fruntea mai înaltă, pata albă depășind linia ochilor și prezența unui cerc galben în jurul ochiului.

Populația prezentă în timpul iernii în țara noastră este estimată la 31-51 exemplare, conform Catalogului habitatelor, speciilor și siturilor Natura 2000 în România, fiind asociate cu stolurile numeroase de gârlițe mari cu care se hrănesc sau înnoptează împreună. Din acest motiv sunt foarte vulnerabile când are loc vânătoarea la gâște.

Sosește începând cu luna octombrie și pleacă înapoi în teritoriile de cuibărire în martie.

În zonele de iernare, preferă zonele joase, de câmpie, bogate în culturi agricole de toamnă sau zone cu vegetație ierboasă naturală.

Populația globală estimată la începutul anilor 2000 este de 27000 de indivizi. Tendința populațională este considerată descrescătoare.

Urmăriți pagina de Facebook "Arii Naturale Protejate Botoșani".

Comentarii