FOTO Un cățel, eroul Ucrainei. A fost decorat de președintele Zelenski

marți, 10 mai 2022, 07:27
2 MIN
 FOTO Un cățel, eroul Ucrainei. A fost decorat de președintele Zelenski

Patron, câinele ucrainean care depistează mine, a primit o medalie după ce a găsit peste 200 de explozibili. Medalia i-a fost "înmânată" lui Patron în cadrul unei ceremonii la care a luat parte şi premierul Canadei, Justin Trudeau.

Căţelul Jack Russell Patron este văzut ca un simbol al rezistenţei împotriva Rusiei. Patron este din rasa Jack Russell, are doi ani şi jumătate, iar numele său înseamnă "muniţie" în limba ucraineană.

Patron depistează minele şi explozibilii ruşi în oraşul Cernihiv din nord-estul ţării şi acţionează ca o mascotă a serviciului de stat pentru situaţii de urgenţă al ţării.

El a devenit un simbol naţional al rezistenţei Ucrainei împotriva Rusiei, apărând în mod regulat în videoclipuri pe canalele oficiale de socializare ucrainene.

Zelenski le-a înmânat premiile lui Patron şi proprietarului său, Mihailo Iliev, în cadrul unei conferinţe de presă, alături de premierul Canadei, Justin Trudeau, care a efectuat duminică o vizită surpriză în ţară. În timp ce Patron primea premiul, Trudeau şi-a pipăit buzunarele ca şi cum ar fi căutat dulciuri pentru câini.

"Astăzi, vreau să îi premiez pe acei eroi ucraineni care deja curăţă pământul nostru de mine", a declarat Zelenski.

"Şi, împreună cu eroii noştri, un mic geniu minunat – Patron – care ajută nu numai la neutralizarea explozibililor, ci şi la a-i învăţa pe copiii noştri regulile de siguranţă necesare în zonele în care există o ameninţare cu mine."

În timpul ceremoniei, Patron a dat fericit din coadă.

Comentarii