FOTO: Un cocoş de munte s-a dat în spectacol în faţa rangerilor Parcului Naţional Călimani

duminică, 19 martie 2023, 10:59
1 MIN
 FOTO: Un cocoş de munte s-a dat în spectacol în faţa rangerilor Parcului Naţional Călimani

Una dintre cele mai spectaculoase specii de păsări sălbatice – cocoşul de munte (Tetrao urogallus), caracteristic zonelor bogate în păduri de conifere, cum e judeţul Suceava, le-a ieşit în cale rangerilor Parcului Naţional Călimani, care au profitat de ocazie pentru o sesiune foto ce a devenit foarte apreciată.

Cocoşul de munte este considerat o specie foarte sperioasă, care de obicei evită prezenţa oamenilor, dar acum, în perioada „rotitului”, adică de împerechere, masculii se comportă anormal, devin agresivi, sfidători şi chiar pot ataca omul, în anumite împrejurări.

Aceasta este şi explicaţia comportamentului neobişnuit al exemplarului sfidător de cocoş de munte întâlnit de rangeri pe mijlocul drumului, care nu doar că nu a fugit de ei, ba chiar s-a înfoiat mai tare şi a scos sunete puternice, pentru a demonstra cât e el de …mascul.

Ritualul de împerechere al cocoşului de munte are trei etape. Prima se desfăşoară în arbori, unde cocoşii sunt foarte vocali şi încep să scoată sunetele caracteristice însoţite de un fâlfâit de aripi. A doua etapă include un zbor puternic prin care păsările ajung pe sol, pentru rotit.

Cititi mai multe detalii pe monitorulsv.ro

Comentarii