Clădiri ale Congresului evacuate de Poliţie în faţa manifestanţilor susţinători ai lui Trump

FOTO&VIDEO – Omenirea privește încremenită: ce se întâmplă acum în SUA? (UPDATE)

miercuri, 06 ianuarie 2021, 22:12
4 MIN

Mai mulţi protestatari care îl susţin pe Trump au pătruns în clădirea Capitoliului de la Washington în ziua în care este validată alegerea lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al SUA. De asemenea, poliţia a ordonat, miercuri, evacuarea mai multor clădiri ale Congresului american, în timp ce manifestanţi susţinători ai lui Trump au protestat faţă de validarea victoriei lui Joe Biden în faţa Capitoliului, într-o atmosferă tensionată, potrivit unor imagini surprinse de o jurnalistă de la AFP. Preşedintele Donald Trump a denunţat miercuri că este lipsă de "curaj" din partea vice-preşedintelui său Mike Pence, care a anunţat că nu se va opune certificării victoriei lui Biden.

UPDATE – Vicepreședintele Mike Pence a revenit în camera Senatului după ce fusese evacuat. Acesta nu părăsise însă clădirea capitoliului.

UPDATETwitter a blocat temporar contul lui Donald Trump după ce acesta a postat mesajele în care glorifica violența insurecționiștilor și îi lăuda pentru acțiunile lor. Contul lui Trump este blocat pentru 12 ore, însă Twitter a precizat că îi va închide permanent contul dacă încalcă din nou regulile de pe rețeaua socială.

UPDATEFemeia împușcată în piept în timpul altercațiilor dintre gloata furioasă de trumpiști și forțele de ordine a murit, conform NBC. Este prima victimă a tentativei de insurecție care a avut loc în Washington.

UPDATE – Forțele de ordine din Washington DC au anunțat că au securizat clădirea Capitoliului și că susținătorii lui Trump au fost îndepărtați.

UPDATE – Trupe ale FBI SWAT au intrat în clădirea Capitoliului pentru a restaura ordinea.

UPDATE – Cel puțin două dispozitive explozive au fost găsite miercuri în Washington, DC, în timp ce susținătorii președintelui Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului într-o încercare violentă de a împiedica certificarea alegerilor prezidențiale din 2020. O bombă a fost găsită la sediul Beltway al Comitetului Național Republican, a informat New York Times, citând surse informate cu privire la această chestiune.

UPDATE – Donald Trump se adresează americanilor: Știu că suferiți, ne-au furat victoria (…), dar e timpul să mergeți acasă!

UPDATE – Mai mulți congresmani republicani îl acuză pe Trump de o încercare de lovitură de stat. Printre ei este și un susținător înfocat al președintelui în exercițiu – Mike Gallagher – acesta i-a cerut președintelui să pună capăt haosului care are în loc în aceste momente în DC. „Este gata. Alegerile s-au terminat. Nu am văzut niciodată așa ceva”, a declarat Gallagher. Republicanul Adam Kinzinger, membru al Camerei Reprezentanților, a scris un mesaj pe Twitter în care susține că intrarea cu forța în clădirea Capitolului este „o încercare de lovitură de stat”.

UPDATE – Primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a instaurat starea de asediu, începând cu ora 18:00, ora Americii, și va rămâne în vigoare până joi, la 6:00 dimineața, anunță CNN.

UPDATE – O femeie se află într-o stare critică după ce a fost împușcată în piept în interiorul Capitolului, potrivit a două surse citate de CNN. Sursele nu au putut oferi detalii suplimentare cu privire la circumstanțele împușcării.

UPDATE – Vedeți mai multe imagini de la proteste. S-au tras focuri de armă.

UPDATE – Sesiunile care aveau loc la Senat şi Camera Reprezentanţilor au fost amânate în contextul ciocnirilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine. Parlamentarii s-au adunat să confirme alegerea democratului Joe Biden în funcţia de preşedinte al SUA, un rezultat pe care cei aflaţi în stradă în contestă. Fotografiile transmise de mass-media arată demonstranţi adunaţi în faţa clădirii Senatului. Iar în unele apar indivizi care au arme. În acest context, Donald Trump a publicat un mesaj pe Twitter adresat demonstranţilor în care le cere să "sprijine Poliţia Capitoliului şi forţele de ordine". "Ei sunt de partea ţării noastre", a scris el. "Fiţi paşnici!".

Mass-media din SUA a relatat că în clădirea Capitoliului, unde au intrat mai multe persoane, a fost folosit gaz lacrimogen. Primarul Muriel Bowser a dispus stare de asediu începând cu ora 18.00 locală.

Mike Pence, vice-preşedinte al SUA, a fost evacuat într-o locaţie protejată după ce demonstranţii au pătruns în Capitoliu.

UPDATE – "Mike Pence nu a avut curajul de a face ceea ce trebuia făcut pentru a proteja ţara şi Constituţia noastră", a scris pe Twitter locatarul de la Casa Albă.

Pence şi-a prezentat argumentele într-o scrisoare publicată chiar înainte de deschiderea sesiunii extraordinare a Congresului menită să certifice oficial rezultatele alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie.

Preşedintele Donald Trump, care refuză să-şi recunoască înfrângerea, i-a cerut în mai multe rânduri lui Mike Pence, care prezidează această sesiune, să profite de acest lucru şi să refuze să recunoască victoria democratului.

UPDATE – Poliţia Capitoliului a ordonat personalului Congresului să evacueze clădirea Cannon, precum şi altele situate în jurul Capitoliului, la puţin timp după discursul lui Donald Trump.

Miliardarul republican le-a cerut partizanilor săi să protesteze contra validării de către aleşii Congresului a victoriei opozantului său democrat, care avea loc în acelaşi timp în interiorul Capitoliului.

"Tocmai mi-am evacuat biroul din Cannon din cauza unei ameninţări. Acum, vedem manifestanţi care atacă Poliţia Capitoliului", a scris pe Twitter Nancy Mace, republicană, aleasă în Camera Reprezentanţilor.

Aflați amănunte de pe news.ro, hotnews.ro și digi24.ro.

Comentarii