FOTO&VIDEO Patru ani de la protestele din 10 august. Oameni bătuți cu bestialitate, niciun vinovat

miercuri, 10 august 2022, 12:59
2 MIN
 FOTO&VIDEO Patru ani de la protestele din 10 august. Oameni bătuți cu bestialitate, niciun vinovat

La patru ani de la evenimentele din 10 august, nu există niciun vinovat. Asta, în pofida numeroaselor mărturii și a filmărilor care arată modul brutal în care a fost înăbușită manifestația. Au fost sute de plângeri penale, dar niciun verdict.

Aproximativ 700 de oameni au făcut plângeri penale după ce au fost bătuți, unii cu bestialitate, de jandarmi. Alții au inhalat gaze lacrimogene și au ajuns la spital. Nimeni nu a răspuns pentru acele acte de violențe. Dosarul penal s-a plimbat între parchete și instanțe.

Dosarul 10 august 2008: deschis în 2018, clasat de DIICOT în 2020 și redeschis în 2022, în urma contestației unui protestatar.Pe 10 august 2018, în jurul orei 16.25, oamenii, nu foarte mulți, blocaseră circulația și ajunseseră până la gardul Guvernului.

Câteva minute mai târziu, jandarmii luau decizia de a împinge manifestanții spre centrul pieței. Pe filmarea Jandarmeriei se vede că protestatarii nu opun rezistență în prima fază, când au fost împinși din fața gardului Guvernului.Câțiva provocatori aruncă apoi cu sticle de plastic către jandarmi, în timp ce se retrăgeau din fața acestora. Printre provocatori se văd protestatari care încearcă să-i oprească.

Jandarmii încep să dea cu spray-uri lacrimogene către manifestanți în jurul orei 16.40 . Nici vorbă de vreo forțare a intrării în Guvern.

Câteva minute mai târziu, primii oameni sunt scoși pe targă din cauza gazelor lacrimogene. Apoi, treptat, odată cu lăsarea serii, incidentele iau amploare.

Filmul protestelor:

La 20.50, Jandarmeria anunță că în piață au ajuns și ultrași din galeriile echipelor de fotbal și cere manifestanților să se delimiteze de aceștia.

Apoi, piața este pur și simplu înecată cu gaze. Ultrașii aruncă cu bucăți de bordură și pietre. Peste 200 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale până la ora 22.30.

Doi jandarmi, o femeie și un bărbat, rămân în spatele plutonului și sunt prinși de câțiva ultrași care încep să-i agreseze cu pumnii și picioarele, la ora 23.08.

Mai mult, pe newsweek

Comentarii