Gata grădiniţa? Numărul de locuri pentru clasa pregătitoare şi lista şcolilor de circumscripţie din judeţ. Calendarul înscrierii

marți, 26 martie 2024, 02:50
6 MIN
 Gata grădiniţa? Numărul de locuri pentru clasa pregătitoare şi lista şcolilor de circumscripţie din judeţ. Calendarul înscrierii

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi a publicat ieri numărul de clase pregătitoare alocate pentru anul şcolar 2024-2025 şi lista şcolilor de circumscripţie. În total, la nivelul judeţului Iaşi, au fost aprobate aproape 7.500 de locuri în peste 400 de clase pregătitoare. Părinţii vor putea depune cererile de înscriere în perioada 11 aprilie – 14 mai.

În prima etapă a înscrierii, copiii vor fi acceptaţi în funcţie de şcoala de circumscripţie. După, în funcţie de locurile rămase libere, vor fi aprobate cererile celor care optează pentru o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie.

Potrivit planului de şcolarizare publicat de ISJ Iaşi, la nivelul judeţului, pentru clasa pregătitoare, în anul şcolar următor, sunt alocate 408,67 clase şi 7.469 de locuri. Mai exact, la 208 şcoli de stat din judeţul Iaşi vor fi, în total, 327 de clase pregătitoare pentru 6.153 de locuri.

Sunt două unităţi de învăţământ care abordează alternativa educaţională Step by Step, care au, în total, 3 clase aprobate, respectiv 66 de locuri. Este vorba despre Şcoala Gimnazială „Titu Maiorescu” din Iaşi şi Liceul Tehnologic Economic „Nicolae Iorga” din Paşcani.

La Şcoala Primară „Euro Kid” din Iaşi şi la Şcoala Primară „EuroEd” din Işai vor fi câte 2 clase pregătitoare, corespunzătoare a 22 de locuri fiecare. Sunt şcoli de masă, în sistemul educaţional tradiţonal, pe bază de contract.

Liceul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, care este şcoală de masă, în sistemul educaţional tradiţional, cu contract instituţional, va avea 2 clase şi un total de 40 de locuri.

Cele 13 şcoli de masă, cu taxă, din judeţul Iaşi, vor scoate, în total, 20 de clase pregătitoare pentru anul şcolar 2024-2025, adică 394 de locuri. Este vorba despre Liceul Teoretic „Eviss” Valea Adâncă, Colegiul „Richard Wurmbrand” Iaşi, Liceul Teoretic Internaţional „Spectrum” Iaşi, Liceul Teoretic „Paradis” Iaşi, Liceul Teoretic „Varlaam Mitropolitul” Iaşi, Şcoala Primară Atelier Nr. 1, Şcoala Primară „Elite” Iaşi, Şcoala Primară FEG Iaşi, Şcoala Primară „Hansel und Gretel” Iaşi, Şcoala Primară „Lorelay” Iaşi, Şcoala Primară „Surorile Providenţei” Iaşi, Şcoala Primară „Happy Stars” Zagavia şi Şcoala Primară „Happy Kittens” Valea Lupului.

Liceul Teoretic Waldorf din Iaşi va avea 2 clase pregătitoare în sistemul educaţional Waldorf şi un total de 44 de locuri. Şcoala Primară „Montessori School of Iasi”, care este în regim simultan şi respectă sistemul educaţional Monstessori, va avea alocate 13 locuri pentru anul şcolar următor.

97 de şcoli din judeţul Iaşi, bugetate, vor avea clase pregătitoare în regim simultan. Cumulat, putem vorbi despre 41,09 clase pregătitoare, adică 609 locuri pentru copiii care vor intra în clasa pregătitoare. Tot studiu în regim simultan este şi la Şcoala Primară „Maria Montessori” din Iaşi, unde sunt aprobate 4 locuri pentru clasa pregătitoare, la taxă.

În ceea ce priveşte învăţământul special din judeţul Iaşi, au fost aprobate 9 clase, respectiv 58 de locuri la 7 unităţi de învăţământ: Colegiul Tehnic „Ion Holban” Iaşi, Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iaşi, Şcoala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iaşi, Şcoala Gimnazială Specială Paşcani, Liceul Special „Moldova” Târgu Frumos, Şcoala Profesională Specială „Trinitas” Târgu Frumos.

Ce se întâmplă dacă viitorul şcolar nu a fost la grădiniţă

În cazul copiilor care au frecventat grădiniţa, cererile trebuie înregistrate la unităţile de învăţământ cu nivel preşcolar pentru obţinerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare. Unitatea de învăţământ cu nivel preşcolar va transmite părintelui o recomandare de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz.

Pentru copiii care nu au frecventat grădiniţa sau au revenit din străinătate, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Iaşi va înregistra cererile de evaluare depuse de părinţi pentru copiii care îndeplinesc criteriile prevăzute la art. 7 alin. (1) din Metodologia de înscriere a copiilor în învăţământul primar. Apoi CJRAE va organiza evaluarea respectivilor copii şi va elibera către părinţi recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz.

În plus, potrivit art. 6 alin. (1) din Metodologia de înscriere a copiilor în învăţământul primar, „părinţii ai căror copii îndeplinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie inclusiv pot să îşi îsncrie copiii în învăţământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul de dezvoltare este corepsunzător”.

Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2024-2025

Prima etapă de înscriere în învăţământul primar

11 aprilie – 14 mai – Completarea şi validarea cererilor-tip de înscriere în învăţământul primar

  • 14 mai -17 mai 2024 – Procesarea cererilor-tip de înscriere şi repartizarea copiilor la şcoala de circumscripţie
  • 20 mai – 27 mai 2024 – Procesarea la nivelul unităţilor de învăţământ a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât la şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere
  • 28 mai 2024 – Procesarea cererilor-tip de înscriere şi repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi/tutori legal instituiţi/reprezentanţi legali au solicitat înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât la şcoala de circumscripţie, dar nu au fost admişi din lipsă de locuri şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea în şcoala de circumscripţie
  • 29 mai 2024 – Afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar a candidaţilor înmatriculaţi şi a numărului de locuri rămase libere.

A doua etapă de înscriere în învăţământul primar

  • 30 mai – Comunicarea, prin afişare la unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul şcolar;
  • 31 mai – 7 iunie – Depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă;
  • 10 iunie – 14 iunie – Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învăţământ aflată pe prima poziţie în opţiunile privind înscrierea copiilor;
  • 17 iunie – 21 iunie – Procesarea la nivelul unităţilor de învăţământ a cererilor-tip de înscriere depuse, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul şcolar, pe baza criteriilor generale şi a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile;
  • 21 iunie – Afişarea la fiecare unitate de învăţământ a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare;
  • 2 septembrie – 6 septembrie – Centralizarea şi soluţionarea de către inspectoratul şcolar a cererilor părinţilor/tutorilor legal instituiţi/reprezentanţilor legali ai copiilor care nu au fost încă înscrişi la o unitate de învăţământ.

Comentarii