Gazul folosit la Auschwitz, pregătit pentru execuţii în Arizona

vineri, 11 iunie 2021, 19:28
2 MIN
 Gazul folosit la Auschwitz, pregătit pentru execuţii în Arizona

Statul american Arizona şi-a modernizat camera de gazare şi se pregăteşte să reia execuţiile cu această metodă respinsă ca fiind barbară în majoritatea Statelor Unite.

Ultima execuţie realizată într-o cameră de gazare în SUA a avut loc cu peste două decenii în urmă, publicul american respingând această formă de aplicare a pedepsei capitale din cauza modului brutal în care survine decesul.

Însă acum Arizona a cumpărat materialele necesare pentru a produce acid cianhidric, un gaz care a fost folosit anterior în unele execuţii din SUA şi devenit infam după ce naziştii l-au folosit pentru a ucide 865.000 de evrei la lagărul de exterminare Auschwitz.

Achiziţia făcută în secret la finalul anului trecut de către o închisoare din Florence, un orăşel aflat la sud-vest de capitala Phoenix, a atras critici puternice.

„Indiferent dacă o persoană susţine pedeapsa capitală ca principiu general, există o înţelegere majoritară în societatea americană că gazul dezvoltat ca pesticid şi folosit pentru eliminarea evreilor nu are niciun loc în justiţia penală”, a afirmat Comitetul Evreilor Americani într-un comunicat remis săptămâna aceasta. Ofiţerii penitenciarului au refuzat să confirme dacă vor repune în funcţiune camera de gazare.

Achiziţia vine în contextul în care tot mai multe state americane au dificultăţi în a procura substanţele necesare pentru injecţia letală după ce un număr în creştere de producători refuză să le furnizeze. La nivel naţional numărul execuţiilor s-a apropiat de minimul istoric deşi unele state au găsit modalităţi de a eluda criza.

Luna trecută Carolina de Sud a adoptat o lege care obligă deţinuţii condamnaţi la moarte să aleagă între scaunul electric sau un pluton de execuţie nou format.

Comentarii