Ginecologii atrag atenţia asupra cancerelor care pot fi depistate prin investigaţii banale

joi, 06 februarie 2020, 02:49
3 MIN
 Ginecologii atrag atenţia asupra cancerelor care pot fi depistate prin investigaţii banale

Autoexaminarea este foarte importantă pentru descoperirea unei tumori la sân, iar testul Papanicolau e foarte util pentru depistarea incipientă a cancerului cervical.

Două cazuri grave de cancere au ajuns în atenţia medicilor de la Maternitatea „Elena Doamna“ în ultima perioadă, specialiştii spunând că există în rândul femeilor o percepţie greşită care le aduce la spital când este prea târziu.

Majoritatea pacientelor ajung în stadii grave ale bolilor din cauza principiului „dacă nu mă doare, de ce să merg la medic?“ Astfel, o femeie în vârstă de 65 de ani a ajuns în ultima gardă cu ambulanţa la spital, bănuind că este vorba doar despre o infecţie la nivelul sânului, medicii spunând că este vorba despre un cancer mamar cu o evoluţie îndelungată.

„Pacienta a ajuns deshidratată, are şi o suferinţă renală, este anemică. Are o tumoră de aproximativ 4 – 5 centimetri, cu ulceraţie la piele, este ceea ce noi îi spunem mastită carcinomatoasă. A venit la spital din cauza scurgerii din tumora respectivă, bănuind că este o infecţie, dar de fapt era mai grav, cancerul de sân prin natura vascularizaţiei are necroză, adică ţesut mort care se infectează. Anii de evoluţie înseamnă o dublare a celulor canceroase deoarece, când cancerul este deja perceptibil clinic, sunt şanse mari să fie mai extins decât pare la simpla inspec­ţie“, a explicat prof. dr. Răzvan Socolov, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea „Elena Doamna“.

În acest moment se fac investigaţii, mai întâi a fost făcută o biopsie, urmând să se verifice cât de extins este cancerul, iar după stabilirea unui diagnostic exact femeia va fi direcţionată către Institutul Regional de Oncologie pentru tratament. Medicii mai spun că pacienta nu a fost în ultimii ani la medic.

Celălalt caz grav este al unei femei de doar 46 de ani care a fost diagnosticată recent cu cancer de col uterin în stadiul III. Deşi diagnosticarea a fost realizată la cealaltă maternitate, la „Cuza Vodă“, în timpul weekend-ului trecut, femeii i s-a făcut rău şi a ajuns de urgenţă la „Elena Doamna“, cu o hemoragie masivă.

Pentru moment, femeia este stabilizată, după ce a avut nevoie de mai multe transfuzii de sânge, aflându-se în Anestezie şi Terapie Intensivă.

„Din păcate, în general există concepţia greşită că un cancer nu ar putea să apară la persoane tinere. Ideal ar fi ca pacientele să vină să facă anual testul Papanicolau, sau dacă nu este posibil, măcar o dată la doi ani. De asemenea, este importantă autoexaminarea sânilor care se face în aceeaşi perioadă dintr-o lună“, a completat medicul ieşean.

La această autoexaminare trebuie urmărită forma şi mărimea sânilor, dacă au apărut anumite modificări, se urmăreşte aspectul pielii sânilor, dacă apar modificări de culoare, precum şi aspectul mamelonului, dacă există modificări de formă, culoare sau dacă există scurgeri de lichid.

Această metodă este cea mai simplă metodă de depistare a eventualelor afecţiuni la nivelul sânului.

Comentarii