Gripa: În ce condiţii se pot suspenda cursurile pentru o clasă

luni, 28 ianuarie 2019, 02:49
2 MIN
 Gripa: În ce condiţii se pot suspenda cursurile pentru o clasă

Azi se reîncepe şcoala, iar cadrele didactice vor evalua situaţia.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi (DSP) şi cei ai Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Paraschiva“ din Iaşi spun că se menţine starea de alertă în cazul gripei. Pentru că de astăzi se reia activitatea şcolară, DSP transmite medicilor de la cabinetele şcolare să fie atenţi la starea copiilor şi tinerilor din unităţile de învăţământ pe care le au în grijă.

Ca urmare a debutului gripal, la începutul primei ore de curs cadrele didactice trebuie să facă triajul elevilor, să îi îndrume la cabinet pe cei cu afecţiuni respiratorii acute, să îi scoată din colectivitate pe cei care prezintă simptome ale gripei şi să se asigure că sunt respectate normele de igienă.

Totodată, aceştia au obligaţia de a informa DSP despre focarele de infecţii acute înregistrate, pentru a putea lua împreună cu aceştia o decizie privind măsurile care se impun ulterior.

„În cazul în care la nivelul unităţii se înregistrează focare de infecţii respiratorii acute sau gripă cu minimum trei cazuri pe clasă, respectiv o rată de absenteism de 20% din efectivul unităţii de învăţământ din această cauză, timp de trei zile consecutive, se pot lua măsuri de suspendare temporară a cursurilor şcolare în clasă, respectiv şcoală, pentru o perioadă stabilită de DSP, dar nu mai mare de cinci zile lucrătoare. Suspendarea activităţii se face în funcţie de contextul epidemiologic etapizat, evitându-se întreruperea activităţii în întreaga unitate şcolară“, arată o comunicare a DSP Iaşi.

Specialiştii recomandă tuturor oamenilor să consulte medicul de familie pentru simptome care sugerează gripa, să se izoleze la domiciliu dacă au semne ale bolii, să utilizeze batiste pentru tuse şi strănut, să se spele cât mai des pe mâini, pentru a evita să răspândească virusul şi să îşi reducă cât de mult cu putinţă activitatea pentru a evita locurile aglomerate.

De asemenea, este de preferat, spun cei de la DSP, să fie limitate vizitele în spitale, în special în secţiile cu risc, să fie scoşi din colectivitate cei care dau semne că sunt bolnavi şi să se apeleze în continuare la vaccin.

Comentarii