Guvernul pregătește o lege care poate transforma mii de tineri în infractori, doar ca statul să pară că face ceva

vineri, 17 februarie 2023, 11:10
1 MIN
 Guvernul pregătește o lege care poate transforma mii de tineri în infractori, doar ca statul să pară că face ceva

Un nou proiect de lege care prevede pedepsirea cu închisoare de la 3 la 10 ani pentru consumul de droguri a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților. Dacă acest proiect ar intra în vigoare, persoanele care sunt prinse că au cumpărat și consumat marijuana, drog legalizat în tot mai multe țări din Europa și în SUA, nu vor mai avea dreptul să plătească amendă pentru fapta lor.

„Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi”, prevede inițiativa legislativă.

Potrivit PRESShub marea problemă a acestei legi este că pune egal între consumatori, producătorii și traficanții de droguri: vor primi aceeași pedeapsă. În plus, în cazul persoanelor care dețin droguri de mare risc pedeapsa începe de la 5 până la 15 ani de închisoare.

Agenția Națională Antidrog arată, întru-un studiu din 2022, că s-a înregistrat o creștere semnificativă a consumatorilor de substanțe psihoactive. Una din 10 persoane cu vârsta între 15 și 64 de ani recunoaște că a consumat droguri ilicit de-a lungul vieții.

Comentarii