Haos cu miile de amenzi de la DSP din cauza formularului PFL. Care e hiba!

marți, 01 februarie 2022, 13:21
3 MIN
 Haos cu miile de amenzi de la DSP din cauza formularului PFL. Care e hiba!

Avalanşa de amenzi pentru botoşănenii veniţi acasă de sărbători şi depistaţi fără formularul PLF aduce un val de contestaţii în instanţă. Funcţionari care au stat zi-lumină şi au scris sute de amenzi pentru botoşănenii veniţi acasă recunosc că multe sancţiuni sunt abuzive şi ei nici măcar nu pot verifica unde a fost greşeala.

Deşi s-a dorit a fi un mod de control mai bun şi de evidenţă a celor care intră în ţară, în contextul pandemiei şi nu numai, Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF) se dovedeşte a fi o enormă bătaie de cap pentru toată lumea şi se anunţă un nou eşec, la fel ca amenzile din timpul stării de urgenţă.

De la instituirea obligativităţii completării acestui formular la intrarea în ţară, mii de botoşăneni s-au trezit acasă cu amenzi în valoare de 2.000 de lei, cu toate că au completat documentul.

„Am venit în ţară pe 2 ianuarie împreună cu mama. Am completat cu o seară înainte formularul, am pus datele, totul era în regulă, iar peste două săptămâni ne-am trezit acasă cu amendă. Nici măcar nu înţeleg de ce, care este motivul”, a spus nedumerită o botoşăneancă, decisă să conteste măsura.

Problemele sunt confirmate şi de angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, instituţie obligată să trimită oamenilor sancţiunile. Ba mai mult, aceştia se văd nevoiţi să îi sfătuiască chiar ei pe oameni să se adreseze instanţei.

„Sistemul a fost gândit bine şi executat prost. Vechea noastră problemă. O persoană când completează acel formular online poate greşi o cifră, poate omite să bifeze o căsuţă sau ceva la adresă. Automat sistemul consideră că nu e complet şi transmite către DSP numele şi adresa persoanei către care trebuie emisă decizie de sancţionare. Problema este că sistemul este conceput în aşa fel încât nu îi arată omului dacă sau unde a greşit completând acel formular. Poate e obosit, poate se grăbeşte, poate chiar nu ştie. Face o greşeală, dar sistemul nu indică greşeală. Singurul capitol este la numărul de telefon de contact, unde ştie că trebuie să fie 10 cifre şi te atenţionează. Nici măcar la CNP nu te atenţionează dacă greşeşti. În felul ăsta, mulţi completează şi cred că e totul OK, apoi le vine amenda de la noi şi vin nervoşi să ne facă scandal”, a spus unul dintre angajaţii DSP.

Reprezentanţii instituţiei spun, însă, că nu pot face nimic pentru oameni, singura variantă fiind aceea a contestării amenzii. Potrivit reprezentanţilor DSP, sunt zile în care le vin şi câte 20-30 de notificări de la instanţă cu contestaţii la amenzi, semn că departamentul juridic va avea mult de furcă.

„În perioada de puţin peste o lună, de la 25 decembrie până la 29 ianuarie, au fost emise 5.412 amenzi. În medie 155 de amenzi zilnic. Botoşănenii trebuie, însă, să înţeleagă că noi doar emitem aceste decizii în baza unei comunicări din sistemul informatic centralizat. Nu DSP decide, noi primim zilnic un tabel nominal, cu CNP şi adresa persoanelor care apar în sistem cu aceste PLF necompletate, sau completate greşit. Noi nici nu avem acces la această bază de date. Nu o putem modifica sau nu putem completa în vreun fel. O parte au plătit deja amenda de două mii de lei. Mulţi au contestat, însă”, a explicat medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al DSP Botoşani.

Aflați amănunte de pe monitorulbt.ro.

Comentarii