Iată cine ne-au învins: bijutierul Budescu şi vitezistul Gheorghe

marți, 05 noiembrie 2019, 02:43
4 MIN
 Iată cine ne-au învins: bijutierul Budescu şi vitezistul Gheorghe

Astra Giurgiu – Politehnica Iaşi 4-0 (1-0), în etapa a XV-a a Ligii I de fotbal. Budescu a marcat două goluri senzaţionale, iar V. Gheorghe a semnat o dublă pe contraatac. Poli a jucat în inferioritate numerică în actul secund, după eliminarea lui Francisc Cristea

Astra: Lazar – Graovac, Tamaş, Dima, Radunovic – V. Gheorghe, Simion (’51 – Răduţ), Crepulja, F. Matei (’66 -Begue) – Budescu (’84 – D. Gheorghe), Alibec. Antrenor: Bogdan Andone.

Poli: Târnovanu – Gallego, Mihalache, Diallo, Bădic – Breeveld – Horşia (’53- Carlone), Fr. Cristea, Passaglia, Popadiuc (’77 -Haţiegan) – A. Cristea (’66 – Bălan). Antrenor: Mihai Teja.

Cartonaşe galbene: Simion (‘6) – Fr. Cristea (’21; la pauză), Bădic (’41), A. Cristea (’45), Breeveld (’69), Mihalache (’78).

Eliminat: Francisc Cristea (la pauză).

Arbitri: Ovidiu Haţegan; Sebastian Gheorghe, Radu Ghinguleac.

 

1-0, min. 27: Budescu, direct dintr-un corner de pe stânga;

2-0, min. 76: V. Gheorghe a finalizat un contraatac;

3-0, min. 81: lob superb Budescu, din lateral dreapta, cu exteriorul, la colţul lung;

4-0, min. 86: Gallego a pierdut uşor mingea, iar V. Gheorghe a finalizat un contraatac.

 

Când la o echipă precum Astra se regăsesc Budescu şi Alibec, fotbalul produs nu poate fi decât efervescent. Aşa a fost şi în prima repriză a meciului de ieri, chiar dacă ultimul nu a fost în apele lui. Profitând şi de paloarea unei echipe ciuntite, giurgiuvenii, care au contat şi pe două aripi ofensive şi pe urcările unui alt “bad boy”, Tamaş (care ar fi ajuns mult mai departe dacă ar fi fost mai ordonat în afara stadionului), au dominat mai mereu, uneori cu autoritate. Drumul spre poartă a fost găsit însă greu, pentru că Breeveld l-a blocat pe Gheorghe (’13), în timp ce Matei (’20) şi Budescu (’24) au trimis “peste”. Ultimul şi-a reglat tirul în minutul 27, când Târnovanu a respins în corner, fază la care Budescu a ieşit la rampă, marcând un gol senzaţional. Scăpată cu faţa curată datorită supeficialităţii lui Alibec (’34), care scăpase singur, Poli a replicat prin Andrei Cristea în minutul 34. Lazar a parat însă şutul atacantului care expediase şi celălalt şut al Iaşului din actul întâi, din minutul 7 (peste poartă).nLa pauză s-a intrat cu 1-0 şi pentru că Târnovanu a parat încercările lui Matei (’40) şi, mai ales, Tamaş (’44), iar Alibec a trimis imprecis (’39).

Actul secund a avut alt aspect ca urmare a faptului că Poli a jucat în inferioritate numerică, după ce Francisc Cristea a fost eliminat la pauză. Oaspeţii au dominat, fără să reuşească să tragă până în minutul 88 (!), în timp ce Astra, foarte relaxată şi risipitoare, a mizat pe contre, două dintre acestea fiind finalizate de V. Gheorghe (’76 şi ’86). Şi cum între aceste reuşite s-a mai intercalat încă o bijuterie a lui Budescu (’81), gazdele nu au mai regretat că au irosit multe alte faze, între care zece (!) şuturi, cele mai periculoase fiind semnate de Alibec (’54), Matei (’60 şi ’64) şi Begue (’79).

Poli a pierdut astfel la scor în faţa unei trupe evident superioare şi a ieşit din zona play-off-ului.

 

Cereri refuzate de penalty

 

^ Poli nu a putut conta pe patru jucători care au fost titulari mult timp în acest sezon: Frăsinescu, Platini, Radu (accidentaţi) şi Loshaj (suspendat). ^ Francisc Cristea a fost eliminat după terminarea primei reprize. Ieşeanul, care mai avea un avertisment, l-a faultat pe Budescu în prelungirile primului act. Haţegan a lăsat avantaj, dar după întreruperea jocului, care a generat şi încheierea actului întâi, i-a acordat fotbalistului moldovean al doilea cartonaş galben. ^ Oaspeţii au cerut de două ori penalty în actul secund: în minutul 69, după ce Răduţ l-a tras de mână pe Breeveld în careu şi în minutul 75, când Gallego a susţinut că Crepulja a comis henţ. La final, Andrei Cristea a spus că Poli a jucat prost, dar că Haţegan s-a comportat şi mai prost. ^ Rezerve neutilizate la oaspeţi au fost Rusu, Cabral, Şerban şi Devesa. ^ Selecţionerul naţionalei României, Cosmin Contra, a fost prezent la meci. ^ Căpitanul oaspeţilor, Mihalache, a jucat în trecut la Astra. ^ Bogdan Andone a fost în sezonul trecut asistentul lui Mihai Teja la FCSB. ^ Poli va reveni astăzi, în cursul dimineţii, acasă, cu avionul, de la Bucureşti. Următoul meci al ieşenilor va avea loc sâmbătă, de la ora 13:00, la Clinceni, cu Academica.

 

Declaraţiile tehnicienilor 

Bogdan Andone: “Am obţinut o victorie clară, în faţa unei echipe bune. Am jucători valoroşi, responsabili. Când unul nu joacă bine, am soluţii. Budescu a avut azi execuţii incredibile, dar şi alţii au jucat bine. Nu mă gândesc decât la play-off, apoi ne vom gândi la alt obiectiv. Cu Mihai Teja discut mult despre fotbal, comentăm, e un prieten bun”.

Mihai Teja: “I-am avertizat pe jucătorii mei că Astra are mulţi jucători valoroşi, cu calitate, care sunt periculoşi şi că e o echipă de mare calitate. S-a văzut asta şi azi, când nu numai Budescu a jucat foarte bine. Începutul meciului nu sugera însă că va fi o diferenţă aşa de mare. Ne-a fost mult mai greu în zece, mai ales că jucătorii mei au fost nervoşi din cauza unor decizii de arbitraj”.

 

 

 

 

 

Comentarii