Idei pentru amenajarea unei grădini în stil Feng Shui

joi, 09 iunie 2022, 07:16
4 MIN
 Idei pentru amenajarea unei grădini în stil Feng Shui

După cum spune un proverb chinezesc, viața începe în ziua în care începe o grădină.

Pentru multe persoane acest lucru reprezintă o gradină frumoasă, dar la fel ca o casă, grădina este o oglindă a propriei persoane, de aceea gusturile și stilurile personale trebuie să fie prezente.

Grădinile în stil Feng Shui sunt locuri care caută echilibrul natural, pentru a crea un loc de pace, armonie, spiritualitate și meditație care vă va aduce fericire și pace interioară.

În general, majoritatea dintre noi nu ne gândim prea mult la asta, dar se pare că totul, de la tipul de plante pe care le ai în grădină, până la locația lor, poate influența în mod direct echilibrul nostru energetic.

Pentru ca totul să decurga corect, vă prezentăm câteva sfaturi și idei pentru a putea amenaja grădina în stil Feng Shui.

Integrează în design toate cele cinci elemente naturale

Pentru a crea un echilibru desăvârșit, principiile chinezești spun că toate cele cinci elemente ale naturii trebuie să se regăsească în spațiul grădinii. De aceea, ai grijă să nu omiți niciunul dintre ele.

Pământ – Acest element este cel mai ușor de inclus. El este reprezentat de sol, de pietre, dar și de ghivece din lut. Poți acoperi o zonă a grădinii cu pietriș, stânci decorative sau mai multe ghivece de plante sau flori.
Lemn – Cel mai probabil, lemnul este deja prezent în grădina ta sub forma trunchiurilor de copac. Poți introduce în design și una sau mai multe băncuțe din lemn, un foișor sau o căsuță pentru păsări.
Apă – Dacă încă nu ai o fântână arteziană, este momentul să investești într-una. Nu trebuie să cumperi o fântână imensă, ci doar să alegi una potrivită grădinii tale. De asemenea, poți integra apa și sub forma unei minipiscine sau a unei fântâni decorative simple.


Foc – Energia focului este foarte importantă, așa că nu uita să o incluzi în grădina ta. O poți face cu ajutorul făcliilor decorative sau lumânărilor pentru gradină, așezate în sfesnice sau suporturi speciale.
Metal – Dacă vei privi în jur, cu siguranță vei găsi elemente din metal în grădina ta. Dacă nu, poți instala lampadare din fier forjat, pentru un aer rustic, sau un prinzător de vise (dream catcher) cu elemente metalice.

Dacă încă îți lipsește unul dintre elemente, poți găsi mobilier pentru grădină și în magazinele online, de unde poți cumpăra scaune din metal, accesorii din lemn și obiective decorative din materiale naturale.

Respectă culorile yin și yang

În filozofia asiatică, nuanțele poartă o semnificație foarte profundă, la nivel emoțional și energetic. Astfel, există culori yin, aducătoare de pace, armonie și relaxare, dar și culori yang, ce generează entuziasm, motivație și energie.

Conform Feng Shui, culorile se împart în culori yin, acestea fiind albastru, violet, alb sau negru și culori yang, galben, oranj sau roșu.

Regulile spun că nu trebuie să combini culorile yin și yang în același spațiu, pentru a nu crea confuzie. În schimb, dacă este posibil, creează mai multe spații de energie, jucându-te cu echilibrul yin-yang.

De exemplu, poți decora foișorul din curte cu nuanțe vii, precum galbenul și portocaliul, pentru a spori fericirea și entuziasmul alături de cei dragi, în serile de vară.

Apoi, dacă ai un hamac în curte sau câteva șezlonguri, creează o zonă de liniște și relaxare, cu nuanțe de bleu și mov.

Încorporează puncte de trecere

O curte Feng Shui va avea întotdeauna puncte de trecere, precum poduri, uși și arcade. Acestea aduc o energie benefică în grădină, așa că nu le omite.

Poți crea „poduri” chiar dacă nu ai o apă curgătoare în spatele casei, decorând zonele de trecere cu dale din lemn sau piatră, sub formă de poteci.

De asemenea, poți improviza o arcadă din piatră sau chiar din metal acoperit cu plante cațărătoare.

Evită cu desăvârșire dezordinea

Disciplina orientală Feng Shui reprezintă de ani de zile una dintre cele mai bune modalități de a ne ajuta să ne decorăm grădina astfel încât aceasta să fie caldă, confortabilă și plină de energie bună.

Din acest motiv, primul pas pentru orice corecție Feng Shui, importantă este eliminarea dezordinii, a murdăriei sau a simbolisticii dezechilibrate din spațiu.

Pentru a evita dezordinea îți recomandăm să achiziționezi cutii sau un dulap de depozitare a ustensilelor din curte.

Dezordinea ne afectează la nivel fizic, emoțional și spiritual. Efectele dezordinii sunt oboseala, confuzia și creșterea stresului. 

De asemenea, ne afectează viața, conducându-ne într-o rutină, făcând ca lucrurile să nu mai funcționeze natural și ne face să ne simțim incapabili să mergem mai departe.

Pentru organizarea grădinii în stil Feng Shui, pune accent pe detalii deoarece, de cele mai multe ori, acestea fac diferența.

 

Comentarii