În aceste zile, Iaşul este pe harta internaţională a educaţiei Montessori

marți, 11 octombrie 2022, 15:10
2 MIN
 În aceste zile, Iaşul este pe harta internaţională a educaţiei Montessori
Asociaţia internaţională AMI, având ca partener Montessori School of Iaşi, organizează module de pregătire pentru formatori Montessori. La cursuri sunt veniţi traineri din 9 ţări.
Educaţia Montessori, deşi are mai bine de un secol de când Maria Montessori a deschis prima grupă în suburbiile Romei, este o alternativă care a reînviat relativ recent în România. Înainte de al doilea război mondial, şi mai ales înainte ca regimul comunist să închidă toate grădiniţele şi şcolile Montessori, această alternativă era foarte bine dezvoltată în România, iar legăturile Mariei Montessori cu ţara noastră şi cu Iaşul erau foarte strânse. Numeroase personalităţi culturale din perioada interbelică au facut parte din Asociaţia Montessori România, printre care Constantin Radulescu-Motru, Nicolae Titulescu sau Dimitrie Gusti. Nicolae Titulescu a fost chiar membru al comitetului organizaţiei Association Montessori Internationale (AMI).
 
Pentru două săptămâni, Iaşul găzduieşte cursurile AMI Trainer of Trainers, cu participanţi din 9 ţări. Evenimentul este cu atât mai special cu cât astfel de cursuri pentru nivelul 3-6 ani au loc în doar trei locaţii din lume, China – Hangzhou, Argentina – Buenos Aires şi România –Iaşi. Iaşul are privilegiul de a fi gazda europeană. Traineri în devenire din multe ţări ale lumii, nu doar din Europa, se pregătesc la Iaşi pe parcusul a trei ani, în şase module de câte două săptămâni fiecare, pentru a forma, la rândul lor, educatori Montessori pentru programul de 3-6 ani. 
 
AMI (Asociaţia Montessori Internaţional), având ca partener Montessori School of Iaşi, organizează în Iaşi aceste module de pregătire, deosebit de importante pentru comunitatea internaţională Montessori. Aceste cursuri fac parte dintr-un program mai amplu al AMI de a pregăti formatori Montessori pentru centrele în care se vor pregăti viitorii educatori Montessori pentru vârstele de 3-6 ani din întreaga lume.
 
Montessori School of Iaşi este singura instituţie de învăţământ acreditată din Iaşi care oferă învăţământ Montessori pentru copii cu vârste cuprinse între 1 şi 12 ani, urmând ca în perioada următoare să deschidă programe de învăţământ pentru copiii cu vârste între 12 şi 18 ani. În cadrul Montessori School of Iaşi funcţionează Editura Maria Montessori care publică în special cărţi, lucrări şi studii despre alternativa Montessori menite să vină în sprijinul personalului didactic şi părinţilor şi un centru de pregătire pentru asistenţi şi educatori Montessori.

Comentarii