În culisele bătăliei globale pentru controlul celei mai periculoase tehnologii din lume: IA

miercuri, 27 martie 2024, 22:22
4 MIN
 În culisele bătăliei globale pentru controlul celei mai periculoase tehnologii din lume: IA

Într-o după-amiază ploioasă de noiembrie, vicepreședintele Statelor Unite Kamala Harris și președintele pentru afaceri globale al Meta, Nick Clegg, s-au întâlnit într-un cort mare amplasat în curtea unei case provinciale de secol XIX, la nord de Londra, încercând, printre altele, să salveze omenirea.

Pe o vreme mohorâtă, scrie Politico, la Bletchley Park, fost sediu al forțelor aliate pentru spargerea codurilor din Al Doilea Război Mondial, Clegg și Harris s-au alăturat unei adunări de elită – formată din lideri mondiali, academicieni și directori din domeniul tehnologiei – cu scopul de a aborda ceea ce pesimiștii se tem că este o nouă amenințare devastatoare cu care se confruntă lumea: inteligența artificială scăpată de sub control.

După două zile de discuții, participanții la discuții au convenit asupra unei declarații comune de bune intenții, fără un răspuns unitar referitor la ce ar trebui făcut. În schimb, au existat propuneri alternative cu privire la modul în care să gestioneze tehnologia care va domina următorul deceniu și care va bulversa probabil totul, de la afaceri și asistență medicală până la democrația însăși.

Cum să construiești un avion aflat în zbor

Nick Clegg, un fost premier adjunct britanic, a susținut că a reglementa inteligența artificială este ca și când ai încerca să construiești un avion care zboară deja – o misiune foarte riscantă și dificilă. Harris a promovat eforturile Washingtonului de a aborda pericolul AI-ului prin acorduri comerciale voluntare. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, i-a îndemnat pe ceilalți să urmeze exemplul Bruxelles, care deja a adoptat un set de reguli pentru controlul IA.

Dezbaterea de la Bletchley Park reprezintă doar o parte dintr-un adevăr mult mai mare. În ultimul an, în toată lumea s-a purtat o luptă politică, în mare parte ascunsă, pentru felul în care inteligența artificială ar trebui controlată.

Acest nou ”Mare Joc digital” este departe de a se fi încheiat. Câștigătorul acestei bătălii își va consolida dominația asupra regulilor care se aplică în Occident în privința unei tehnologii ce definește o nouă eră. Odată stabilite, aceste reguli vor fi aproape imposibil de rescris.

Oricine va câștiga își va consolida dominația asupra regulilor occidentale pentru o tehnologie care definește o eră. Odată stabilite aceste reguli, va fi aproape imposibil să fie rescrise.

Acord voluntar pentru a reduce riscurile IA

Pentru cei care au urmărit conversația la fața locului, târguiala din ploaia britanică a fost asemănătoare cu cea a puterilor europene din secolul al XIX-lea care își împărțeau lumea. „A fost ca o realitate alternativă”, a declarat Amba Kak, șefa AI Now Institute, o organizație non-profit. La finalul reuniunii, 29 de țări, inclusiv China, membri ai UE și Statele Unite, au semnat un acord voluntar pentru a reduce riscurile care au urcat pe agenda politică datorită sosirii ChatGPT de la OpenAI.

În anul care urmează, bătălia acerbă pentru controlul tehnologiei va avea învingători și învinși. Până la sfârșitul anului 2024, factorii de decizie politică se așteaptă ca multe dintre noile standarde de inteligență artificială să fi fost finalizate.

Pentru acest articol, Politico a vorbit cu peste trei duzini de politicieni, factori de decizie politică, directori din domeniul tehnologiei. Dintre care mulți au beneficiat de anonimat pentru a discuta subiecte sensibile, scopul demersului fiind acela de a înțelege dinamica jocului în perioada în care lumea se luptă cu această nouă tehnologie disruptivă.

Věra Jourová, misiune imposibilă în Japonia

Întrebarea principală este dacă există un plan care să fie pe placul Statelor Unite, Uniunii Europene, Marii Britanii și a tuturor democrațiilor occidentale. Dacă economiile industrializate liberale nu reușesc să ajungă la o înțelegere, China ar putea interveni pentru a umple golul și ar putea da tonul unei tehnologii despre care unii se tem că are capacitatea de a șterge omenirea de pe fața Pământului.

Cu o lună înainte de conferința desfășurată în ploaia englezească, factorii de decizie încercau cu frenezie să facă progrese în cealaltă parte a lumii. Era octombrie, iar Věra Jourová ajungea în Japonia după un zbor de 16 ore de la Bruxelles.

Misiunea Verei Jourová era să ”vândă” regulamentul european privind Inteligența Artificială la o reuniune a G7 unde liderii occidentali se adunaseră pentru a încerca să elaboreze noi standarde globale cu scopul de a refoma cea mai avansată formă a acestei tehnologii: „inteligență artificială generativă”, dezvoltarea puternică din spatele ChatGPT și al instrumentelor concurente. Citeşte articolul complet pe cursdeguvernare.ro.

Comentarii