În patru zile, Putin şi-a pierdut jumătate din popularitate în Bulgaria

marți, 01 martie 2022, 18:57
2 MIN
 În patru zile, Putin şi-a pierdut jumătate din popularitate în Bulgaria

În primele patru zile de ostilităţi împotriva Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin, care s-a bucurat de un rating pozitiv în Bulgaria ani de zile, şi-a pierdut mai mult de jumătate din încrederea populaţiei, anunţă Radio Svoboda din Ucraina.

Dacă în perioada 2020-2022, 58% dintre bulgari i-au dat o apreciere pozitivă şi doar 20% negativă, acum situaţia se schimbă radical: opiniile pozitive s-au redus aproape la jumătate la 32%, în timp ce opiniile negative au crescut la 48%, potrivit celui mai recent sondaj Alpha Research.

Pe de altă parte, solidaritatea fără precedent a ţărilor europene în sancţiuni comune împotriva Rusiei şi asistenţă acordată Ucrainei este apreciată ca fiind o politică corectă de 63% dintre cetăţenii bulgari. 32% au opinia contrară.

În plus, în societatea bulgară are loc o discuţie publică foarte apăsată legată de relaţiile cu Rusia. Atanas Atanasov, lider al partidului de guvernământ Bulgaria Democrată, a scris pe Facebook că „este necesar să se desfăşoare o operaţiune la scară largă de neutralizare a agenţilor ruşi care operează sub diferite acoperiri în toate sferele vieţii socio-politice a ţării.

Influentul publicist Dimitar Popov scrie că premierul ţării ar trebui să ceară o anchetă urgentă asupra activităţilor „trolilor” ruşi în Bulgaria: sunt cunoscuţi, oamenii care îi conduc sunt cunoscuţi, se ştie de unde fac rost de bani pentru dezinformarea care inundă reţelele sociale. „Este nevoie doar de voinţa guvernului de a-i aduce sub controlul deplin al statului”.

În ajunul sărbătorii naţionale a Bulgariei celebrată pe 3 martie – Ziua Eliberării Bulgariei de sub jugul otoman, cu ajutorul Rusiei în sec. 19, – figuri celebre ale ştiinţei şi culturii au cerut boicotarea acesteia. Politologul Evgheni Dainov: „În acest război, toată lumea este ţinta lui Putin. Pentru a supravieţui, trebuie să îi rezistăm. Coloana a cincea rusă şi agenţii de influenţă trebuie neutralizaţi”. Profesor de antropologie culturală Ivaylo Dichev: „3 martie nu poate fi sărbătoare naţională la noi! Şi acum este momentul să mutăm monumentele Armatei Sovietice la muzeu”.

Comentarii