În spitalele din Iaşi a fost ieri ca-n Italia acum un an: persoanele pozitive se sufocă pe lângă paturile cu oxigen ocupate

miercuri, 24 martie 2021, 02:50
4 MIN
 În spitalele din Iaşi a fost ieri ca-n Italia acum un an: persoanele pozitive se sufocă pe lângă paturile cu oxigen ocupate

De la apariţia primului caz Covid la Iaşi şi până ieri, nu s-a mai înregistrat o astfel de situaţie: pacienţi care să necesite oxigen, dar să nu aibă loc în paturile speciale de la secţiile ATI Covid. Ieri la amiază, de exemplu, nu mai puţin de cinci pacienţi pozitivi erau trataţi la Urgenţe la "Sfântul Spiridon", loc fără dotări specifice, din cauză că nu era niciun loc liber la secţiile ATI Covid din judeţ în care să fie transferaţi. Printre aceştia era şi o lăuză. Locuri noi la ATI nu se eliberează, se pare, decât prin deces. Este o situaţie cu care Iaşul nu s-a mai confruntat de la debutul pandemiei, ce aminteşte mai degrabă de dramele cumplite din nordul Italiei, de acum un an. Medicii trag un mare semnal de alarmă, în condiţiile în care incidenţa dă semne că va urca în continuare. Mai grav, evoluţiile bolii sunt mult mai rapide, iar cei afectaţi grav sunt tot mai tineri.

 

Situaţie alarmantă şi nemaiîntâlnită la Iaşi. Pacienţi COVID-19 în stare critică sunt trataţi în urgenţă la UPU a Spitalului "Sfântul Spiridon", loc neadecvat pentru ei, deoarece nu mai există niciun loc liber în secţiile ATI destinate celor pozitivi.

Lăuză cu COVID-19 în stare gravă la UPU, pentru că nu mai sunt locuri la ATI

Tensiune maximă ieri-dimineaţă la Unitatea de Primire Urgenţe, unde cinci pacienţi confirmaţi cu infecţia cu SARS COV 2 aflaţi în stare gravă aşteptau un loc la una din secţiile de ATI de la unităţile medicale. Dinamica locurilor a permis totuşi ca, până la ora 15, trei dintre aceştia să fie transferaţi. Printre cei rămaşi însă este şi o femeie lăuză, de 32 de ani, care a născut un făt prematur şi care se află în îngrijire la Maternitatea "Cuza Vodă".

"Pacienta necesită ventilaţie non invazivă. Ea este unul din cei trei pacienţi pe care i-am avut astăzi (ieri – n.r.) pe ventilaţie non-invazivă, şi necesită în continuare terapie. Face un tratament complex, şi este supravegheată deocamdată şi tratată de noi în urgenţă, în aşteptarea unui loc în terapie intensivă. Toţi pacienţii COVID-19 care sunt în Urgenţă sunt trataţi complet, sunt trataţi şi de medicul infecţionist, şi de medicul de medicină internă, dar în primul rând de medicul de urgenţă, care face ventilaţia non-invazivă şi monitorizează. Aşteptăm eliberarea unor locuri prin evoluţia favorabilă, asta e tot ce ne dorim, a unor pacienţi care sunt în acest moment în secţiile ATI din judeţul Iaşi. Din nefericire, în anumite zile, eliberarea locului se întâmplă prin decesul unor astfel de pacienţi care au forme grave”, declara ieri prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.

„Afectarea celorlalte organe este mai gravă şi se produce mai repede acum”

Veştile proaste vin nu numai din saloane, şi din observaţiile medicilor. Infecţioniştii ieşeni au mai constatat că, în ultimele 10 zile, în cazurile de Covid-19 din urgenţă este vorba în general de pacienţi tineri, cu vârste între 32 şi 60 de ani, cu forme severe de boală, iar afectarea celorlalte organe de către virus este mai gravă şi mai rapidă. “Constatăm că, în acest al treilea val, numărul formelor grave este mai mare, iar decompensarea, în primul rând respiratorie, în al doilea rând cardiacă, şi a altor organe ale acestor pacienţi, este mai gravă şi apare mai rapid.

Am avut în aceste zile forme de afectare pulmonară până la 90%, iar 90% înseamnă o mică zonă de parenchim pulmonar care mai poate face schimburi gazoase şi o şansă foarte mică pentru pacient de a supravieţui, în ciuda terapiei intensive. Terapia intensivă înseamnă singura şansă de salvare a acestor pacienţi, dar eforturile sunt uriaşe, iar pacientul care are şi alte comorbidităţi nu evoluează aşa cum şi-ar dori echipa medicală", a adăugat Diana Cimpoeşu.

Cititi si: Situație dramatică la Iași. Cinci cazuri COVID grave, tratate la Urgență deoarece nu sunt locuri la ATI

Specialiştii atrag atenţia populaţiei, atunci când apar primele simptome de boală, să se prezinte imediat la medicul de familie. Situaţia este destul de dificilă, incidenţa cazurilor grave a crescut foarte mult. Astăzi (ieri) dimineaţă nu mai era niciun loc la Terapie Intensivă, doar două locuri la Nefrologie, care erau pentru pacienţii cu dializă şi cu boli cronice de rinichi. Nu stăm bine nici la paturile cu oxigen, mai aveam doar 12 astfel de paturi. Situaţia este dramatică. Dacă populaţia nu înţelege că respectarea regulilor este singura soluţie pentru a preveni creşterea incidenţei bolii, nu ştim cum vom face faţă în continuare", a declarat şi Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi. Acesta a adăugat că deocamdată a fost posibilă suplimentarea cu trei paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie, iar că Spitalul Modular de la Leţcani rămâne închis până la finalizarea expertizei la sistemul de electricitate. “Facem eforturi, de asemenea, pentru transferul camionului de terapie intensivă de la Botoşani către Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, pentrru că numărul de pacienţi care necesită terapie intensivă în acest moment în Iaşi şi cererile de transfer din toată Regiunea de Nord-Est este mare” a mai spus Diana Cimpoeşu.

 

 

Comentarii